Det var ju detta med färsk grönkål. Ingen har väl ändå undgått att den faktiskt går att äta? Jag menar annat än långkålen julbordet? Redan i höstas då Bondens egen Marknad öppnade för säsongen vankades det grönkålsrätter lite varstans i stan. Men nu har det börjat bli svårare att hitta just färsk grönkål. Jag har haft turen att komma över några paket tidigare i år och på grund av det uppenbara avbrottet i Miss Meisters mat så har inga recept publicerats. Just eftersom grönkålen är svårfångad nu känns de recpten inte lika angelägna längre. Men, i helgen (läs den 4 februari!) såg jag till min stora glädje att hyllan på grönsaksavdelningen åter var fylld av grönkål i fyrahundragramsförpackningar. Kanske något för fler butiker att tänka på annat än ICA Supermarket nära mig.
Men det var inte bara jag som frossade i färsk grönkål under januari och februari i år. Även Mia Gahne, som i december förra året fick Gastronomiska Akademiens Guldpenna, sjöng även hon grönkålens lov i G-P. Nu har jag bara ett par påsar förvällda grönkålsblad i frysen men jisses vad sugen jag är på att knapra i mig några färska grönkålsblad ikväll.
Stekt grönkål med smak av kokos
1 port
100 g grönkål
1 schalottenlök
1 näve kokosflingor
1 tsk kokoksolja
3/4 dl kokosmjölk
flingsalt
1 tsk soja
1/2-1 tsk risvinäger
lime & mynta-krydda
rostade sesamfrön
Tvätta grönkålen. Dra bort stammen och riv bladen i bitar. Skala och finhacka en liten schalottenlök. Fräs den i upphettad kokosolja och tillsätt grönkålen och de stora kokosflingorna. Rör i stekpannan då och då. krydda och häll i soja och risvinäger. Låt puttra och häll till sist i kokosmjölken. Stäng av plattan och låt stå nån minut.
Servera med rostade sesamfrön.
Smaklig spis!
torsdag 15 mars 2012
Grönkål med smak av kokos
***
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar