fredag 9 mars 2012

Rostad butternut med svart kardemumma och lime


Nu har butternutten (låter ungefär som på dålig engelska med Göteborgsdialekt) stått i skafferiet alldeles för länge och det fick helt enkelt bli att ta tjuren vid hornen och laga något av den. Eftersom frysen är full av både grönkålssoppa och potatis- och blomkålssoppa var jag tvungen att laga annat än soppa på pumpan vilken jag annars brukar bli väldigt god.

Över fem månader har gått men Plenty är fortfarande min huvudinspiratör när det kommer till matlagning. Jag har boken på nattduksbordet och efter att ha läst den från pärm till pärm så bläddrar jag, titt som tätt, fram och tillbaka i den. Och trots att Yotam Ottolenghi gjort detta som en förrätt beräknad till 4-6 personer så omvandlar jag den istället till 2 huvudrätter. Dessutom är receptet något modifierat nedan då jag la till svart kardemumma istället för enbart vanlig (grön) kardemumma. Och utan tahini hemma så rörde jag i rostade sesamfrön i yoghurten. Inte heller hade jag någon färsk grön chili (vilken kan finstrimlas och toppa rätten med) men väl stark grön chilisås som fick agera chilivikarie.

När det kommer till koriander är jag medveten om den i mitt tycke riktigt mesiga krukodlade koriandern, vilken finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker, är den enda färska koriandern man kan få tag på. Med mesig menar jag främst att den är så tunn och skör. Nästan så att den mosas och går upp i atomer bara man kniper av ett blad med tummen och pekfingret. I en del asiatiska specialbutiker kan man däremot ha turen att hitta en kraftigare variant av koriander som är mer tacksam att både garnera med och använda i grytor och soppor.


Rostad butternut med svart kardemumma och lime
2-4 port

1 butternut
2 lime
4 msk olivolja
5 kapslar svart kardemumma
2 kapslar grön kardemumma
ca 10-15 kryddpepparkorn
flingsalt

RÖRAN

100 g turkisk yoghurt
1 msk limejuice
het chilisås
2-3 msk rostade sesamfrön
flingsalt
10 g färsk koriander, plockad

Skär bort skalet av de två limefrukterna. Dela dem båda i fyra bitar och skär i så tunna skivor det går. Lägg i skål och salta lite och häll över en matsked olivolja. Ställ åt sidan
Skär bort skalet från butternutpumpan, dela och gröp ur innanmätet. Skär i strimlor/båtar/bitar. Helt enkelt den form du själv önskar. Lägg i långpanna.

Töm kardemummakapslarna och rosta kärnorna lätt tillsammans med kryddpepparkornen. Mortla och blanda kryddorna med 3 matskedar olivolja. Pensla butternutbitarna och salta innan långpannan åker in i ugnen på 210 grader i ca 15 minuter eller tills pumpabitarna är mjuka.

Blanda under tiden till yoghurtröran och plocka koriandern. Kvistarna kan t ex användas till smoothies eller i en råsaftcentrifug.

Låt pumpan svalna lite. Går att servera kall men jag tycker den var god alldeles ljummen. Lägg upp på fat och garnera med yoghurtröran, limebitarna och toppa med korianderbladen.


Smaklig spis!


***

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Den boken verkar helt underbar. Jag kommer ihåg när du visade upp några uppslag i det tidigare inlägget. Härligt med mycket vegetariskt dessutom. Gott med rostad butternut!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Oh jaaa! Det är den. Helt underbar. Bästa kokboken på länge och så bra att den inte är fylld av äggstinna pastarätter eller massor av ost. Kan verkligen rekommendera den om det skulle vara så att du går i köpakokbokstankar ;-)

Related Posts with Thumbnails