onsdag 28 mars 2012

SM Unga bagare 2012, del 1


Det är inte varje dag man får förmånen att vandra omkring inne i ett bageri, där allt går på högvarv och då 12 unga bagare slåss om SM-guldet. Idag var dock en sådan dag. Trots att jag var uppe långt före tuppen och stundtals tvivlade på varför jag sagt ja till inbjudan, vände allt så fort jag var på plats. Doften, koncentrationen, en och annan spänd nerv och jag sögs genast in i tävlingskänslan. Med min erfarenhet av coachning i Taekwon-Do fick jag dock hålla tillbaka för att inte börja peppa och skrika hejarop i parti och minut. Tittade mest på deras fantastiska hantverk. Med enkelt och vant handlag tog de sig an deg efter deg. Och så pratade jag med en del jurymedlemmar och sponsorerna.
Och fråga mig inte varför det inte blev några bilder på folket. Kanske för att hantverket stod i fokus och kanske för att jag känner mig otroligt obekväm med att fota människor. Hur som blev det mest på degar och arbetande händer.

Köksmaskiner som heter duga

För 22:e gången i ordningen anordnar Sveriges bagare & konditorer SM för unga bagare. Juryordförande Peter Halldén från Peters' i Falkenberg berättade mer om tävlingen, vilken han själv deltog i för över femton år sedan, och dess ramar. Vem som helst under 23 år kan ansöka. Inga kvaltävlingar hålls men konkurrensen är hård och det är ett gediget arbete som görs för att välja ut finalister. Gesällbrev och bra referenser väger tungt och utvalda ansökande får komma på intervju innan de bestämmer sig och väljer ut finalisterna.

Under fem timmar har idag de tävlande bakat 4 x 15 franskbrödsbullar, 4 x 15 vetebrödsbullar, 4 x 15 wienerbröd, 3-6 matbröd samt ett dekorbröd. Allt efter egna recept. Dock inte med vilka ingredienser som helst. Juryn är noga med bra och rena råvaror och tävlingen tillhandahåller, med hjälp av KåKå och Nord Mills, de flesta grundingredienserna. De tävlande får ta med sig egna smaksättningar och dekorationer som t ex öl, rosenblad, citronmeliss, ananas, passionsfrukt med mera och har alla godkänts innan tävlingen började. Detsamma gäller även särskilda verktyg utöver de vanliga som finns att tillgå i ett större bageri.

Viktigt att lappa sina uppvägda lådor

Till skillnad från alla invägningar som görs t ex inför en boxningsmatch så var det igår kväll uppvägning för de tävlande. Det vill säga att under en timmes tid fick alla väga upp mjöl och övriga torra ingredienser i stora backar. De sparade välbehövlig tid under dagens tävling som fick ett allt högre tempo och läskedrycksburkarna började dyka upp inne på andra halvlek.
Allt eftersom tiden gick började fler och fler kreativa bullar och bröd dyka upp och precis som jag skaffat mig en favorit så överraskade nästa med ännu tjusigare bullar. Jag menar, på hur många sätt kan man egentligen göra en vanlig kanelbulle? Tydligen en hel del olika sätt.

Vackra och innovativa kanelbullar

Jag vet inte om jag skulle vilja vara jury där och försöka avgöra vem som är bäst. Fast med delar av självaste bagarlandslaget som jury tvivlar jag inte på att den rätta vinnaren kommer vinna! Bagarlandslaget som dessutom är bäst i Europa och knep 4:e platsen för några veckor sedan på bagar-VM i Paris. Håkan Johansson, från Albert & Jack's i Stockholm och tillika lagkapten, är mycket noga med mjölet och väljer starkare respektive svagare (= mer eller mindre glutenbildande protein i) beroende på vad för bröd som ska bakas. Inget nytt under solen såklart men för en brödbakarnovis som jag (som inte ens har egen assistent!) finns inte så vansinnigt många sorter att välja mellan. Ta bara en så enkel (trodde jag) sak som att hitta mjöl utan askorbinsyra i. De flesta mjölsorter i vanliga butiker är bland de svagare för att använda samma termer som landslagsbagaren men vetemjöl special är nog att föredra för att komma närmare ett starkare mjöl.

Inget för hemmabagaren

Men vem vann nurå? Det vet vi inte än men klockan 15:00 avgörs det hela inne i Nordstan. Där bakar nu för full resterande medlemmar i bagarlandslaget och juryn gör sina allra sista bedömningar.

Och vems var den borttappade degbiten?

På återseende!


***

3 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Spännande och kanelbullarna ser verkligen fina ut!

Nässelblom och choklad sa...

Vad kul att få se dem jobba så professionellt! Lite annorlunda med riktiga maskiner än bakning i hemmaköket. Ha en skön helg!

em sa...

Åsa,
Du kan inte ana hur glad jag blev över överraskningen i brevlådan! Tusen, tusen tack!
Om du lämnar din e-postadress, här eller hos mig, så svarar jag per mejl. (Om du lämnar den hos mig, så ta'r jag bort den så snart jag kopierat den!)Snigelpost är jag rädd för att jag inte kommer mig för att skriva på flera da'r.

Related Posts with Thumbnails