tisdag 29 maj 2012

Det växer så det knakar

Småplantor från Stockholm
På min snabbvisit till Stockholm förrförra veckan fick jag småplantor av koriander och basilika med mig hem. Jag vart lite orolig hur de skulle klara allt flängande i Stockholm stad samt långa tågresan. Det visade sig klara av resan med bravur. De små liven verkar trivas och fortsätter att växa till sig. Gissa om jag fick mersmak!
Jo, för jag har testat tidigare att förså inomhus men plantorna skenar iväg och blir alldeles klena och gängliga för att klara den hårda världen utanför. Och det trots att jag t ex haft pappskivor över krukorna. Men skam den som ger sig. Jag gjorde slag i saken och skakade fram både såjord och plastkrukor.

Och det säger jag er, jag har blivit som liten igen för det första jag gör på mogonen när jag vaknar är att springa ut till köksfönstret och se om det hänt något. Först hände ingenting på ett par dagar men sen. Sen rörde det på sig. Kanske var det för att förra veckan bjöd på högsommarvärme och allt bara bubblade och puttrade bland all växtlighet men det tog plötsligt ryslig fart.
Zucchinifröna gror och växer bokstavligt talat så att det knakar. Bilderna nedan är tagna under endast ett dygn! Dillen verkar dock lite morgontrött och först efter en vecka ploppade plötsligt ett par tunna stänglar upp genom jorden. Det lär inte bli någon egen dill till midsommarpotatisen men jag hoppas den kommer växa till sig tillräckligt ändå för att klara en utplantering om några veckor.
25 maj kl 16:57
25 maj kl 18:38
26 maj kl 07:17
26 maj kl 15:33
26 maj kl 19:11
Jag vet att det finns många av er där ute som sår i krukor och odlar på balkonger och annat. Förra året vet jag att Matrepubliken odlade tomater (och chili) på taket men hur det går med odlingen i år vet jag inte. Än.  Vegologi vet jag har så många krukor inne att han behövt fler bord. Men så har han också en odlingslott utomhus som sannolikt kommer frodas av örter och grönsaker framöver. Även Plommonet har levt trångt ett tag bland småplantorna och nu har hon till och med fått en chilibebis. Så har vi Fröken Dill också som minsann har egen täppa utanför sommarhuset. Så här planerade hon sin köksträdgård och nu väntar vi med spänning på vad som händer under odlingssäsongen.
Är det någon som är nybörjare och sugen på att pröva på egna tomater (förmodligen i senaste laget nu förstås, då man brukar börja så tomater redan i februari) så rekommenderar jag att ni kikar in hos Fröken Dills tomatodlarskola. Om inte annat för att vara förberedd inför nästa säsong.

Så undrar jag såklart om det finns någon som har andra bra odlartips för t ex nybörjare, inomhusbruk och hyfsat småskalig krydd- och grönsaksodling? 
Idag, 29 maj kl 08:49

God odlingssäsong!


***


1 kommentar:

Hovkonditorn sa...

Härligt med alla odlingar! Och det är ju så kul när man ser att det växer :)

Related Posts with Thumbnails