lördag 26 maj 2012

Rabarberpaj i portionsform



Jag har som bekant ett vansinnigt gäng bloggposter liggande i utkast. Eftersom åren går stämmer inte alltid texten längre med dagsläget och jag måste redigera. Med nya blogger vill det sig dessutom så att det senaste inlägget man öppnar för att redigera, lägger sig automatiskt senast i högen. Måste vara uppmärksam på det så att inte alla gamla plötsligt blir de allra senaste.Då blir det riktigt förvirrande för dig som läser här. Extra förvirrande blir det dessutom när det jag skrivit om ligger i fas med tiden, trots ett antal år emellan sig. Ett exempel på det är mina rabarber.Vad är nu, vad var då och använder jag verkligen samma recept?
Jag har två plantor som växer och frodas och på senare år har jag skördat i omgångar ända från maj och en bit in på sensommaren. Varje år bakar jag rabarberpaj och kokar sylt/marmelad. Sen blir det lite av varje. Kräm. I salladen. I maten. Och nu, liksom då i juni 2010, paj i små portionsformar.

För två år sedan var jag lite senare med första skörden (ett helt kg!) än i år men hann ändå med två stycken innan midsommar.Hittills i år har jag skördat två gånger, om än lite mindre varje gång. Den första blir som alltid min vanliga rabarberpaj (vilket egentligen är ett recept snott från mamma). Fann mig dock snabbt i år och gjorde alltså små portioner istället. Bättre att frysa in än en hel, eller bitar av en hel, paj. Min vanliga pajdeg ligger alltid som grund för mina pajer men kan ibland få lite extra ingredienser. Receptet nedan innehåller bl.a hasselnötsmjöl. Toppingen varierar också och den kan vara både med eller utan kokos, gryn och nötter men gärna lite muscavado. Det händer också att jg blandar i lite hallon också och/eller en bit finhackad färsk ingefära i själva fyllningen.


Raparberpaj i portionsformar
ca 20 st

PAJDEG
175 g smör
2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 dl hasselnötsmjöl
2-3 dl vetemjöl
ev en nypa salt

FYLLNING
400 g rabarber
ev en tumstor bit färsk ingefära (valfritt)
ev 100 g hallon (valfritt)
ca 1 dl dinkelflingor (smula gärna sönder mellan fingrarna)
ca 1 dl kokosflingor
ca 1/2 dl muscavadosocker
ev en knivsudd ekologisk Bourbon vaniljpulver (numera salufört via Khoisan Tea) (valfritt)


Skölj rabarbern och låt rinna av ordentligt. Smält smöret i en kastrull. Tag av plattan och låt svalna en liten, liten stund. Rör i socker. Blanda mjölsorterna och bakpulver och ev en nypa salt. Blanda i smörsockret. Tryck ut ca en matsked pajdeg i varje form. Mängen såklart beroende på vilken typ av form du använder. Går naturligtvis lika bra att göra i små porslinsformar vilka troligtvis är större än aluminiumformarna och då kräver mer pajdeg samt räcker till färre portioner.

Skär rabarbern i små bitar. Anväder du färsk ingefära så strimla och skär den i små, små bitar och blanda med rabarberbitarna. Fördela fyllningen jämt i formarna. Blanda sedan vald topping i en lite skål och strö/smula över.

Använder du frusna bär kan det bli lite blött och rekommenderar därför att du blandar i någon tesked eller två av maizena i toppingmixen. Avluta med att strö över muscavadosocker.
Det går också bra att använda rörsocker/rårörsocker/brun farin (strö) blandat med ev en knivsudd vaniljpulver vilket med fördel blandas ihop med rabarnerna innan formarna fylls.

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter i 180-200 grader.

Vanligtvis skulle jag säga att ni kan servera dem ljumna med vaniljvisp/vaniljssås. Men för någon vecka sedan var jag på snabbvisit i stora staden och blev där av bästa Kinna introducerad till Smetana! Ej att förväxla med den tjeckiske dirigenten/kompositören och pianisten utan snarare det ryska namnet på tjock syrad grädde och till och med fetare än Créme Fraiche. Så mina vänner, jag kan starkt rekommendera en klick smetana på toppen av pajen!


Tack Kinna för teet och min nya kökskompis, Smetana ;-)


Smaklig fika!
***


Ursprung: 19 juni 2010

3 kommentarer:

Nina sa...

Vet inte varför men älskar saker i portionsformar. Det känns genast så mycket lyxigare då! Och rabarber är ju en tidlös klassiker så recepten håller ju i evighet=)

Åsa sa...

Nina - Ja, visst är det så. Personligen är det bättre med portionsformar så jag inte frestas att äta "bara lite till".

Kim sa...

Jag är också svag för saker som serveras i portion, vet ej varför, kanske för att man känner "åh, den här är till mig, bara till mig, och endast gjord för mig".

Related Posts with Thumbnails