torsdag 10 maj 2012

Grönsaksfärssås, vegfärssås eller sojafärssås


Grönsaksfärs, vegofärs eller nej, jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det. Ni som följt mig genom åren vet att jag inte är något större fan av i mitt tycke "fuskköttprodukter". Det vill säga köttliknande proteinprodukter som t ex sojakorv, sojafärs, sojaburgare och så vidare. Quorn-produkter kommer inte över tröskeln till Miss Meisters kök. Men ibland har nöden ingen lag. Sojakorv av märket Hälsans kök* är nog den fuskköttprodukt jag äter mest. Tätt följt av gourmetbullar och sojafärs. Också tillverkat av Hälsans kök. Har även testat sojabacon (och gjorde en spagetti carbonara), ostschnitzel, cocktailkorvar och sojachorizo av samma tillverkare. Jag vet inte men när jag valt bort kött i min kost så känns det mest konstigt att äta köttliknande produkter. Jag menar, då kan jag ju lika gärna äta riktigt kött. Därför lagar jag till min allra yttersta förmåga mat som inte redan är en kötträtt.

Det var längesedan nu men jag har faktiskt bloggat om vegfärsen tidigare. Då i kombination med linser och morötter. Nu i helgen hackade jag ner champinjoner, zucchini,paprika och tomater och stekte ihop med fuskfärsen. Det går att laga många portioner samtidigt och blir perfekt matlådemat!
Och färsen på bilden nedan är ytterligare en variant på fuskfärs där jag bl.a stekte svamp, morötter och använde en burk krossade muttitomater.

Sojafärssås
5-6 port

300 g sojafärs (obs, den färdigstekta varianten)
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
250 g zucchini
1 gul paprika 
4 stora tomater
olivolja eller neutral rapsolja, KRAV
salt
svartpeppar, KRAV
torkad oregano, KRAV
1 kruka färsk koriander, KRAV
 
Tvätta paprikan, zucchinin och tomaterna. Putsa svampen. Strimla paprikan. Skiva zucchinin och svampen. Skär tomaterna i små bitar. Skala och hacka löken. Vitlöken kan med fördel rivas ner i den gula löken. Hetta upp stor stekpanna, alt. traktörpanna, och häll i oljan. Fräs löken mjuk och genomskinlig. Tillsätt svampen. Efter ett par minuter är det dags för zucchinin. Se till att vända på och röra om i innehållet i stekpannan. Blir det för torrt så tillsätt lite vatten och sänk värmen ett snäpp.

Sen är är det dags för tomaterna att göra resten i stekpannan sällskap. Använder du torra örtkryddor så tillsätt även dem nu. Låt puttra in ordentligt och tillsätt till slut den tinade sojafärsen. Smaka av med salt och peppar. Hacka den färska koriandern grovt och vänd i alldeles på slutet.
Använder du en tratörpanna så sätt på locket och låt puttra ett par minuter innan du stänger av plattan. Låt sedan traktörpannan/stekpannan stå kvar på eftervärmen - fortfarande med locket på.
Servera med fullkornspasta.Smaklig spis!

***

* och nej, jag har inte fått några gratisprodukter från Hälsans kök. Har desutom skrivit om dem flera gånger tidigare genom mina hittills fem år som bloggare. Jo, för det är så jag gör. Gillar jag något skriver jag om det oavsett jag fått smakprov eller ej. Det samma om jag inte gillar något som jag till och med kanske vill varna andra från att lägga sina vanligtvis surt förvärvade pengar på. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag menar, då kan jag ju lika gärna äta riktigt kött."
Euhm, det måste vara den dummaste kommentaren jag har sett på länge. Det finns ingen logik i den över huvud taget, om inte anledningen till att du inte äter kött är för att du typ inte gillar formen på köttbullar. Jag vet att jag i alla fall skippar köttet för att jag inte vill att djur ska dö och lida för min skull och dessutom är animalier skitdåligt för kroppen, så jag kan definitiv INTE lika gärna äta köttbullar som sojabullar.

görel sa...

Åsa, jag förstår precis vad du menar men har svårare att förstå Anonyms kommentar här ovan. Tycker också att att man ska kommentera med sitt namn eller i alla fall ett nick.
Däremot köper jag inte gärna produkter från Hälsans kök eftersom de är tillverkade i Israel (eller av ett israeliskt företag).

Åsa sa...

Görel - :) Jag har ett inlägg på g angående anonym kommentar ovan (vilken jag ämnar radera då anonyma kommentarer icke är välkomna hit)
Trodde annars inte du gillade Hälsans kök p g a Nestlé ;)
Tivall (ägs i sin tur av Nestlé kan jag tro) är ett israeliskt företag som tillverkar "köttliknande produkter" för i första hand köttätare som önskar dra ner på sitt köttätande. Ytterligare en anledning m a o till att inte äta "fuskkött".

Men som med så mycket annat så borde jag sluta äta det med för så fort jag börjar spåra en produkt så är det något som är fel med den. Önskar ibland det gick att leva på luft :)

görel sa...

Ja herregud vad svårt det är att vara en duktig konsument och följa sina övertygelser vad gäller kostval, miljö, energi, mänskliga rättigheter m.m.

Inte sällan går det stick i stäv. Och så har man dessutom plånboken att ta hänsyn till -- alla har faktiskt inte råd att köpa de bästa, mest närodlade, ekologiska eller rättvisemärkta produkterna. Men man får väl välja det bästa man kan efter omständigheterna. När det gäller just Israel har jag inget emot israeler eller ens staten Israel, men däremot den extremt orättfärdiga ockupationen och avspärrningen av Gaza och Västbanken plus våldet, provokationerna och sabotagen av t.ex. vattenverk och avlopp.

Related Posts with Thumbnails