torsdag 3 maj 2012

Grönkål med apelsin och valnötterEn enkel och riktigt snabb lunch blev det härom dagen då jag slapp vara på tvångsarbetsplatsen. Grönkål och nötter. Enklare än såhär blir det inte. Önskar färsk grönkål fanns att få tag på året runt. Nu får jag nöja mig med den i vintras inhandlade grönkålen som jag förvällt och fryst in i flera mindre förpackningar. Men lika gott för det då den ändå tillagats i stekpannan. Fungerar också att använda fryst grönkål i t ex en frukostsmoothie.
Se bara till att tina grönkålen ordentligt först innan den tillagas. Jag kramade ur en del vatten ur den förvällda grönkålen innan jag frös in den så den var väldigt kompakt nu och blev lättare och liksom fluffigare då den tinat i ett durkslag under dagen.
Själv tycker jag kokos och grönkål är en suverän smakkombination och har flera gånger under året lagat till grönkål med smak av kokos. Det är dock en smaksak och det går lika bra att använda vanlig olivolja.


Grönkål med apelsin och valnötter
1 port

150-200 g grönkål
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 apelsin
flingsalt
svartpeppar
kokosolja/olivolja (smaksak)
en näve valnötter

Tina som sagt grönkålen om den inte är färsk vill säga. Hacka löken fint. Bryn på medelvärme i kokosolja (alt. olivolja) och tillsätt grönkålen. Låt fräsa några minuter tills grönkålen nästan blir lite frasig i kanterna. Tvätta apelsinen noga och riv zest av halva. Pressa sedan saften från apelsinhalvan över grönkålen. Salta och peppra. Rosta valnötterna i en torr stekpanna och servera!


Smaklig spis!

***

7 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Åh, vad gott med grönkål och valnötter. Håller verkligen med om att grönkål borde finnas oftare. Smart att frysa in lite krispiga blad i alla fall. Vilken chock jag fick när jag läste inlägget längre ner. Hu, vilken mardröm att bli så sjuk. Inser att man inte kan vara nog noggrann - sen gäller det ju att andra är det också. Angående din längtan efter sensommar och höst, kan jag bara säga att jag håller med dig till stor del. Det är en mycket härligare och vackrare tid på många sätt. Samtidigt är det härliga nu att ha en hel säsong av grönska framför sig. Ha det bra. Kram Eva

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - och på tal om nässlor (när jag nu skrev ditt namn) så är det väl snart nässelsoppedags? Jag brukar missa starten och kommer på först sedan de har blivit för grova och bränns riktigt rejält.
Och ja, det var något av det läskigaste jag varit med om. Kan kan forfarande känna avsmak för sallad och gröna blad... Gissa om jag sköljde vartenda grönkålsblad minutiöst.
Tycker såklart det är trevligt med allt grönt, särskilt nu då allt är så skört och man bokstavligen ser hur allt växer. Det är mest solandet, tvånget och att man liksom måste älska vår och sommaren som gör att jag tycker denna tid är jobbig. Är inte bekväm i kjolar/shorts och "lätta kläder" förutom om jag är hemma. Känner mig dessutom ibland instängd i min lägenhet utan varken balkong eller uteplats när det börjar bli sol och varmt.
Har lättare att andas till hösten :)

Stora helgkramar till dig Eva!!
/åsa

Nässelblom och choklad sa...

Jag äter så mycket sallad, men känner mig faktiskt avskräckt och definitivt mindre intresserad av raw food efter att ha läst om vad som kan hända....Visst finns det en känsla av att man måste ut och att man måste vara somrig och glättig när solen tittar fram. Har själv känt att jag inte alls hade någon brådska med våren just i år. Ha det bra, vännen!

Åsa sa...

Men du Eva, det är ganska ovanligt i Sverige. Den typen av parasit jag drabbades av förekommer i sällsynta fall här. När den gör det är den i princip "inrest" efter semestern typ. Åt ingen raw food i USA annat än vanlig hederlig sallad och en och annan sandwich med färska grönsaker men mest lagade jag själv varm mat i stort sett varje dag. I Kalifornien finns en utbredd ekologisk (organic) odling och god tillgång på färska råvaror av allehanda slag. Både i butiker och hos Bondens marknad.

Nässelblom och choklad sa...

Himla otur hade du i alla fall. Måste tagit tid att hämta sig efter den pärsen. I Kina till exempel ska maten alltid tillagas eftersom den också blir mer lättsmält för kroppen. Bra då med rätter som den här härliga grönkålsvarianten. Jag glömmer alltid att steka i kokosolja. Jag har en liten burk som jag brukar äta av, men jag måste testa att steka i den.

Åsa sa...

Åh, javiss. Det var bland annat därför jag började bli mer frekvent med gröt till frukost istället för kall yoghurt. Min akupunktör var väldigt noga med varm och tillagad mat.
Som vegetarian var iaf jag dessutom tvungen att lära mig tillaga rot- och grönsaker för jag tycker det blir tjatigt i längden att bara tugga kall och rå mat.

Anonym sa...

thanks for posting.

Related Posts with Thumbnails