måndag 7 maj 2012

Årets sparrispremiär

Då var det åter dags för sparrisen!
I helgen köpte jag årets första sparrisbunt. Och inte var jag ensam om att äta sparris i helgen. Om inte hela Sverige så i alla fall halva Göteborg hade sparrispremiär i helgen. Jorå, hemliga källor säger att både Kim och Charlotta åt sparris vilket även Tina gjorde (som förvisso inte är Göteborgare).
Hade först tänkt göra sparrisrisotto men bestämde mig för att gå med de enkla. Jo, för själv konstlar jag sälla till den första färska sparrisen utan steker den rakt upp och ned i olja och rostar samtidigt tunt skivad vitlök. Har jag hemma så river jag lite svart Homage (vällagrad hård getost) över sparrisen vid servering. Dock lagade jag en risotto och åt tillsammans med den stekta sparrisen.

Stekt sparris med vitlök

färsk grön sparris
vitlöksklyftor
olivoljaRisotto med svamp och morötter
2 port

2 schalottenlökar
1 liten morot
1 1/2 dl risottoris (Carnaroliris)

olivolja
1 tsk färsk buljong
1 1/2 dl vitt vin (t ex Obrallo)
2 dl vatten
ev flingsalt (med svampsmak)
+ mer vatten efter behov 
150 g svamp
smör
salt
färsk dragon
 
Finhacka schalottenlöken och tärna moroten i småbitar. Hetta upp olivolja i en kastrull och bryn löken och morotstärningarna ett par minuter. Häll i riset och stek tills det börjar bli lite genomskinligt. Tillsätt sedan den färska buljongen utrörd i 1 dl vatten. Rör om. Koka in. Tillsätt vinet. Rör om och låt koka in.
Tänk på att en risotto kräver frekvent omsorg och omrörning till skillnad från t ex basmatiris som mer eller mindre ångas klart på egen hand under lock.
Tillsätt resten av vattnet och rör om.

Putsa svampen under tiden risotton kokar och och skiva den tunt. Stek i smör och salt. Finhacka färsk dragon och vänd i den stekta svampen på slutet. Ställ åt sidan.

Vanligtvis har jag riven ost i risotton men då ingen ost fanns i kylen fick det helt enkelt bli en risotto utan ost. När riset kokat klart så rör du i den stekta svampen. Klart att serveras.


Smaklig spis!

***


5 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Nam, för både risotto och sparris :)

Plommonet sa...

Och jag hade också sparrispremiär, rätt upp och ner grillad på utegrill med lite olja, salt och peppar - YUM! Tunt skivade vitlöksklyftor = genidrag! Jag har en bunt sparris kvar, nu vet jag vad jag ska göra med dem! =D

Kim sa...

Det blev faktiskt inte sparrispremiär för mig i helgen, även om jag kanske hintade det på twitter. Men igår så! Gott gott gott gott!
Vad fint och gott det såg ut med vitlöken till sparrisen.

Nässelblom och choklad sa...

Sparris är såååå gott. Enklast är bäst när det gäller sådana delikatesser. Jag har inte haft sparrispremiär ännu, men ska fundera på det till kommande helg.

Åsa sa...

Hovkonditorn - Japp!

Plommonet - ja, visst hade du? Jag hade för mig jag såg något susa förbi men var osäker och inte vill jag fara med osanningar så jag tog det säkra kortet före. Dock visade det sig att...

... Kim - tydligen hade sin sparrispremiär först när nya veckan börjat. Så går det med hemliga källor ;-)

Nässelblom och choklad - Gillar den gröna så mycket mer än den vita som jag i princip aldrig äter. Enkelt är ofta underskattat och sparrisen behöver inte så väldans mycket mer än bara sig själv.
Hoppas du får en smaklig sparrispremiär du med!

Related Posts with Thumbnails