tisdag 18 december 2012

Grönt är skönt


Det är inte första gången och förmodligen inte sista som jag använder denna rubriken. Men är man vegetarian så är man. Grönt är ju det vi lite förenklat kallar grönsaker för. Även dem som inte nödvändigtvis är gröna till färgen. Grönt är mitt ledord när det kommer till mat och näring. Nu mer nödvändigt än någon tid på året. För jag gissar sommaren annars är tiden på året då flest väljer att gör smoothies. Förutom alla de glass/mjölk/yoghurtstinna drinkarna så är de ofta fullproppade med frukt och bär. Riktiga vitaminbomber.
Men det är nu när det är som mörkast på året som vi verkligen behöver de där vitaminbomberna som allra mest. Nu när det är ruggigt, grått och fuktigt (i alla fall här i Göteborg) känns morgnarna så mycket bättre om de startas med en (ill*)grön smoothie. En riktig kickstart. Sen blir det åka av hela dagen.

Grönkålssmoothie
1 port

2-3 nävar färsk grönkål, ca 30-40 g
1/2 avocado
1/2 pressad citron
10-15 st stora vita bönor (kokta)
ca 1-1,5 dl hasselnötsmjölk
1 tsk spirulina

Mixa alla ingredienser till en len smoothie och drick!
Personligen gillar jag en mer tjock och trögflytande smoothie så som vanligt börjar jag alltså med lite mindre vätska och späder sedan ut med vatten ut om den blir för tjockt. Varianterna är många och det är fritt fram att lägga till, ta bort, byta ut och så vidare. Är du till exempelt riktigt frusen på morgonen så hjälper ingefära till att höja temperaturen i kroppen. Riv en bit färsk ingefära och pressa ut saften från rivet och mixa tillsammans med grönkålen och de övriga ingredienserna.


Trevlig tisdag!

*Denna är grönkålssmoothie är spetsad med kosttillskottet spirulina vilket ger den illgröna färgen.

***

2 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Den här låter som en mycket fräsch och uppfriskande smoothie!

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ja det vill jag lova att den är.

Related Posts with Thumbnails