söndag 30 december 2012

Källarfranska med paranötsmjöl


Gofrulle
(och första imman på fönstret när kylan kom)
Dagen efter kvällen kändes allt så extra tomt och tyst här. Till råga på allt hade jag fått hjälp med disken så i köket fanns knappt ett spår av att det kvällen innan varit fyllt till brädden av mat och människor i Miss Meister's kök. Jag skriver knappt ett spår, för när jag öppnade kylen fanns där faktiskt ett och annat kvarlämnat. Jag tröstade mig denna söndag för över två månader sedan med Lindas superdupergoda Lakritsblondisar och så bakade jag frallor som jag åt tillsammans med lite med ost den kvarlämnade hjortronsylten och goda äppelmarmeladen jag fick i present av Momas Kitchen.
Receptet till frallorna har jag använt tidigare men bytte ut lite av vetemjölet mot paranötsmjöl. Det var minst sagt ett lyckat drag och något jag sannolikt kommer göra igen. Bara jag någonsin får råd att handla paranötsmjöl igen.


Källarfranska med paranötsmjöl
ca 20 st

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk, fet minst 3%
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
1-1 1/2 dl paranötsmjöl
500-700 g Manitoba Cream (eller vetemjöl)

Smula ner jäsen i en bunke. Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och se till att den löst upp sig ordentligt innan du häller över resten av degvätskan. Tillsätt sirap och salt. Rör i paranötsmjölet. Att det är 1-1 1/2 dl beror på att jag tog resten som var i påsen och inte exakt enligt mått. I det ursprungliga receptet ska det vara 700 g vetemjöl så här tog jag till en början 500 g Manitoba Cream och sen pytsade i lite tills degen blev ganska fast. Kör elvispen med degkrokar i ca 10 minuter.

Jäs i ca 45 min under bakduk. Stjälp upp degen på bakbord och knåda lätt. Skär/dela i lagom stora/små bitar eller rulla till släta frallor. Lägg på plåt och låt jäsa i under tiden ugnen värms upp till 200 grader. Grädda i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Servera med smör, ost och marmelad.


Smaklig frulle!

***

2 kommentarer:

em sa...

Kan tänka mig att nötsmaken sätter lite sprätt på frallor, som ju annars har en tendens att vara lite intetsägande.
Är olika sorts nötmjöl, och mandelmjöl, bara finmalda nötter, eller är det mer komplicerat än så? Jag har malt hasselnötter, på mandelkvarn, och haft i grovt bröd - det har varit lyckat.
Margaretha
som nyss åt en
rosa bulle - som
inte smakade rosa
- såg bara så ut
eftersom jag hade
tomatjuice i
degvätskan

Åsa sa...

em - jo, det är bara malda nötter. Jag har en mandelkvarn men brukar inte få det så finmalet som det köpta "nötmjölet". I brödet spelar det såklart ingen roll utan är nästan bättre att det är lite grövre, vilket just paranötsmjölet är. Jag har hasselnötsmjöl också - vilket såklart går lika bra att mala själv. Har kikärtsmjöl, sojamjöl och majsmjöl också. Har inte så starka doningar hemma att göra eget av bönorna så jag köper helt enkelt färdigt bönmjöl.

Related Posts with Thumbnails