lördag 15 december 2012

Rent vatten åt alla

Det var ju detta med rent vatten. Ingen har väl missat att Musikhjälpen pågått hela veckan och temat för året är rätt till rent vatten. Det spelar ingen roll hur mycket jag försöker fokusera på vegetariska recept, helst smakfulla och inspirerande, och tilltalande bilder men återkommer ständigt till frågor om matproduktion och tillgång till mat världen över och inte minst vad smutsigt vatten ställer till med för miljoner människor på jorden. Åtta miljarder människor saknar idag tillgång till rent vatten. Varje dag dör 4500 barn under fem år på grund av smutsigt vatten och brist på toaletter. Ni som följt min blogg har råkat på mina vatteninlägg flera gånger och för att friska upp minnet för er, och för alla som inte sett dem tidigare, så har jag länkat till en del av dem nedan.
Musikhjälpen slutar först imorgon söndag så om ni inte redan gjort det så önska en låt, t ex genom sms till sms till 72 999 med belopp 50, 100 eller 200 + din låtönskning (låt, artist och ev motivering), starta en bössa, lägg bud på aktionerna, skänk pengar på vilket sätt du än kan. Och kom igen nu, förra året samlade Musikhjälpen in över 18 miljoner, tillsammans kan vi slå det rekordet. Utan rent vatten dör vi!

***
Och vad hände med resolutionen om rätten till vatten och sanitet egentligen? En resolution (64/292) Sverige avstod att rösta för i FN:s Generalförsamling 28 juli 2010. Men senare samma år, 30 september, antog FN:s råd för mänskliga rättigheter resolution 15/9 om rätten till rent dricksvatten och sanitet, vilken Sverige då röstade för. För dig som vill sätta dig in riktigt ordentligt om vad rätten till vatten verkligen innebär kan jag rekommendera detta faktablad (pdf) från UN, UN Human Rights, UN Habitat och WHO sammanställt. För övrigt hittar du här även diverse rapporter och fakta om FN:s arbete med det internationella årtiondet för rent vatten som pågår för fullt.

Nedan följer utdrag och länkar till mina tidigare inlägg om vatten

Tillgång till rent vatten - en mänsklig rättighet

"Mer än någonting annat behöver vi rent vatten för vår överlevnad. Vi behöver rent vatten att dricka. Vi behöver vatten till både hushåll och hygien och inte minst krävs det även vatten till våra grödor så att de växer för att sen kunna skördas och bli till vår föda . Enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna har vi alla var och en rätt till liv. Men, rätten till vatten är inte specificerad i någon deklaration eller konvention. För att kringgå det står det såhär i artikel 11 i FN:s konvention om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna"
Värme törst och vattenflaskor
"En halvliter buteljerat vatten i butiken kostar omkring 16 kronor. Det innebär att flaskvattnet är mer än 2000 gånger dyrare än vad det kommunala vattnet i kranen kostar. /.../

Bristen på rent vatten och fungerande sanitet dödar oss människor. Bara i Europa saknar en miljon rent dricksvatten och 120 miljoner saknar sanitära faciliteter. Enligt WHO är står vattenburna sjukdomar som leder till döden för 6 % av jordens hela "sjukdomsbörda". Nära två miljoner människor dör varje år av diarré eller diarrérelaterade sjukdomar. Av dessa är ca 90% barn under fem år. Drygt en miljon människor, vilket även här utgörs till ca 90 % av barn under fem år, dör varje år av malaria. Allt orsakat av bristen på rent vatten."

Använd ditt eget kranvatten
Mitt första inlägg 2007 om att dricka kranvattnet istället för att köpa dyrt flaskvatten.

Dyra droppar
Om filmen Tapped. Trots att jorden består till 70 % av vatten är det endast 3 % som är drickbart. Och av de 3 % säljs många droppar väldigt dyrt. Ja, det handlar om buteljerat vatten. När den där brunsliskiga läskeblasken ni vet, säljs och distribueras i världens alla hörn borde istället vatten.

Middag med (P!nk?) och Earth Water i LA
Om en kväll i LA, funderingar och fullt med länkar till bland annat Childinfo, en sida av UNICEF, där siffror och statistik finns vad gäller vatten och sanitet i världen och mycket mer.

Mera vatten
"Kan ni tänka er att det finns fler människor på jorden har tillgång till en mobiltelefon än en toalett. Jag har skrivit det förut och skriver igen, varje 20:e sekund dör ett barn på grund av bristen på rent vatten. Diarré dödar fler barn under 5 år än AIDS, malaria och mässlingen tillsammans."


Tack alla som på ett eller annat sätt bidrar till att ge fler människor tillgång till rent vatten och sanitet!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails