onsdag 26 december 2012

Vörtbrödet som blev vörtknäcke


För ett par år sedan bakade jag eget vörtbröd för första gången. Blev inte så bra för det vart väldigt torrt och smakade mest som pepparkakor och har inte bakat vörtbröd sedan dess. I helgen bestämde jag mig för att göra ett nytt försök. Nu har jag inte fått tag på riktig vört men använde i alla fall porter som degvätska. Recepten jag hittat skiljer sig åt en del vad gäller mängden jäst/degvätska/mjöl och vanligtvis gäller det för 2-4 limpor. Jag försökte mig på att göra något mellanting.
Det kom att visa sig degen inte ville jäsa och trots den sena timmen började jag kavla ut degen till tunna knäckebröd (dock inget jag rekommenderar att göra klockan tio på kvällen!). Har alldeles för lite erfarenhet av att kavla ut och grädda knäckebröd så det blev både degiga och brända men på det stora hela väldigt bra. Sammanlagt gräddade jag tio plåtar vörtknäcke. Det tog sin lilla tid om jag säger så.

En sak som tyvärr inte går att göra mycket åt i efterhand är salthalten. De smakar så ruskigt mycket salt och jag har bläddrat i bakböckerna, googlat och kollat så många vörtbrödrecept jag kan för att se om jag helt missade den angivna mängden salt i recepten. Men det står faktiskt 1-2 msk i princip varenda recept jag läst. Oavsett det är för 2 eller 4 limpor.

Vört(bröd)knäcke
mycket!

50 g jäst
50 g smör
5 dl porter
1 dl mörk sirap
1 msk salt
1,5 msk malda pomeransskal
1 msk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2,5 dl rågsikt
5 dl rågmjöl 
ca 2 dl vetemjöl (ev mer tills degen är smidig och

Smält smöret och tillsätt portern. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. När jästen är upplöst, tillsätt sirapen. Blanda kryddorna med en del av mjölet och blanda i degvätskan. Kör elvispen med degkrokar i ca 5-10 min. Tillsätt mjöl under tiden. Jäs i 1-1,5 timma under duk. Själp upp degen på mjölat bakbord och forma 2 stora eller 4 mindre limpor . Lägg i långpanna och jäs igen ca 40 min. Sätt ugnen på 240 grader. Sänkt till 200 när du ställer in bröden långt ner i ugnen. Grädda ca 30-40 min. Låt svalna under bakduk.

Eller så gör du alltså knäckebröd av degen. Delar den då i små bitar och kavlar ut dem så tunt du tror räcker, och sen lite till, i den form du önskar. Lägg på plåt och nagga med gaffel eller kavla med kruskavel om du har sådan. Grädda i 180-200 grader ca 5-7 min. Vänd på bitarna och grädda 3-4 minuter till. Låt svalna på galler. Förvara i plåtburk.
Jag började göra runda men fick bara plats med två åt gången på plåten. Med den avlånga varianten på bilden fick jag plats med tre sådana på varje plåt.


Lycka till!

***

4 kommentarer:

tina sa...

Tror jag skulle gilla vörtbrödsknäcke, mycket! Har inte ätit så mycket julmat i jul, men vörtbrödet C bakat står nog som segrare.

Kram

Åsa sa...

tina - haha, jag tror dig! Jag misslyckas ju bara när jag försöker mig på vörtbröd (och ja, det mesta i brödväg faktiskt). Tur att jag inte blev bagare!
Har inte ätit julmat alls i år. Inte gjort ngt julgodis heller för den delen, lussebullarna brände jag och gav bort alla pepparkakor jag bakat. Har däremot ätit ris à la malta två gånger om. Det är mer ris à la malta än vad jag ätit på tio år. Obalans är mitt måtto ;)

Kinna Jonsson sa...

Har också erfarenhet av att vörtlimpan blev torr men så i år blev den så jättebra. Varför det blir så vet jag tyvärr inte. God fortsättning Åsa!

Nässelblom och choklad sa...

Knäckebröd är något som jag länge tänkt att jag ska baka, men inte kommit till skott med. Ditt knäcke ser supergott ut!

Related Posts with Thumbnails