torsdag 23 januari 2014

Grönkålssoppa

Grönkål har lyst med sin frånvaro hela mitt liv. I alla fall ända fram till 2009-10. Då började jakten på vad laga med grönkål. Inte helt fritt och kreativt till en början. Med spenat i tankarna blev det naturligtvis till att koka grönkålssoppa, göra pajer, gratänger, knyten och så vidare. Jo, jag bytte helt enkelt ut spenaten mot grönkål i redan kända anrättningar.
Men nu är grönkål allt annat än spenat, det vet ju alla som ätit grönkål, och därför gäller det att tänka utanför spenatfacket. Men hur gör man det? Hur går det egentligen till att hitta på något "nytt". Eller är det verkligen nytt?
Det är nästan som med klassiska dilemmat om vem som kom först, hönan eller ägget? För inte var det så att vi plötsligt började äta mat först när matbloggarna kom till världen. Däremot går det snabbt och enkelt att upptäcka matvanor och speciella mattraditioner i t ex andra länder genom bloggarna. Som virtuella matresor. Även om jag ibland önskar att någon kunde laga mat till mig (och diska efteråt!) är jag så glad och tacksam över att jag gillar att laga mat. Att jag är nyfiken på nya råvaror, smaker och framförallt att jag kan laga min mat utan att minutiöst följa instruktioner.

Dessvärre kan jag inte hitta någon bild på dagens soppa, vars recept jag skrivit ner någon gång under hösten 2012, så håll till godo med bilderna på kålen istället. Jag lovar att soppan smakar detsamma oavsett bild eller ej.

Grönkålssoppa
4 port

4oo g grönkål (repad)
1 rödlök
drygt 1 liter vatten
1 dl kokosmjölk
1 paket kokosgrädde (krämig kokosmjölk, 250 g)
1 dl vitt vin
flingsalt
vitpeppar
1/2 citron
1 lime
1 tsk japansk soja
Chili/ingefära (t ex Jamie Oliver)
Lime & Mynta (Santa Maria)

Skala och finhacka löken som sedan fräses kort i lite olja. Är grönkålen färsk så koka den ett par minuter i hälften av vattnet. Ställ åt sidan och plocka fram stavmixern. Lägg i den stekta löken och tillsätt mer vatten efter hand som allt mixas.
Som vanligt kan vattenmängden variera lite beroende på hur tjock eller tunn soppan ska vara.
Tillsätt vin och kokosgrädde.
Smaksätt med pressad citron och lime samt en skvätt soja och kryddmängd efter eget huvud.
Är soppan fortfarande för tjock så tillsätt mer vatten till önskad konsistens.
Har soppan blivit för kall så glöm inte värma upp den ordentligt inför serveringen.

Smaklig spis!

* * *

5 kommentarer:

Kristiina sa...

Grönkål är ju så gott !!! Har inte prövat göra chips av dem men ska pröva det i helgen..

Åsa sa...

Kristiina - Verkligen! Har gjort chips i omgångar men bränner dem bara. Vakta ordentligt!
Gillar att grönkålen är mjukare än t ex vitkål men så kraftig att den tål stekning mycket bättre än t ex spenat. Smakar nästan lite svamp också. Har precis ätit kvällsmat nu (efter träningen) och det blev stekt grönkål med schalottenlök, vitlök, citronsaft, salt, chili och en uns curry. Perfekt avslut på dagen :)

Fröken Dill sa...

Spännande recept på grönkålssoppa och underbara blider!
De där grönkålschipsen pratar alla på jobbet lyriskt om, så de måste jag försöka mig på också,

Tänker fröken Dill och önskar trevlig fredag

Åsa sa...

Fröken Dill - Hittade bild på en grönkålssoppa jag gjort, med sötpotatis i också men har inte hittat receptet än.
Tycker de där grönkålschipsen är över... gah, hittar inte ordet nu men sååå goda är de inte. Rödbetschips är mycket godare!!!

Kristiina sa...

Köpte lite grönkål på Ekostore idag och tänkte pröva chipsen i ugnen...får se hur det går...

Related Posts with Thumbnails