fredag 24 januari 2014

Kumquats, pak choi och tofu med currysmak

En av mina favoriträtter som liten var mammas kokta höna med ris och currysås. Currykryddan vi använde var ingen annan än Kockens. Det skulle ta många år innan jag dekonstruerade den för att sen blanda ihop min egen curry. Det var först då jag upptäckte bockhornsklöver, vilket till stor del är kryddan som gör att jag gillar curry så mycket.
Bockhornsklöver var tills för bara några år sedan däremot inte helt lätt att hitta i butik. Min första påse (frön) köpte jag faktiskt på Indiska. De sålde kryddor i samband med lanserandet av kokboken Hurry Curry och 90 andra "indiska" recept (någon förresten som har den?) av Lotta Voltaire (2003 tror jag) och senare under 2005 när restaurangen Hurry Curry slog upp portarna. Torkad (färsk) bockhornsklöver hittade jag i den numera nerlagda indiska matbutiken, bara ett stenkast från mig. Finns också i malen form på Indian Food House på Hisingen.
Bockhornsklöver (fenugreek, methi), bild från wikipedia
Första och hittills enda gången jag fått tag på färsk bockhornsklöver var under bästa lördagsnöjet på Farmers Market i Santa Barbara. Tyvärr lite i längsta laget att resa dit igen för att handla men den var så vansinnigt god! Jag använde den i varm mat, i sallad, på mackan, ja, den smakade bra till det mesta. Inte heller var det några taniga och på gränsen till klena plantor, som t ex den krukodlade koriandern vi är vana vid här, utan rejäla buntar och av en kvalitet som inte lät den smälta bort vid första kontakten med stekpannevarma grönsaker.
Ni har förstås redan hajat grejen, bockhornsklöver alltså; en ört (färk eller torkad), en krydda (torkade frön) och till och med grönsak (i form av färska löv, groddar och så kallad microgreen).
lycka att laga mat på gasspis
Kumquats, pak choi och tofu med currysmak
1 port

2-3 kumquats
1 schalottenlök
olivolja
pak choi, två små knippen
100 g tofu, fast (naturell)
sojagrädde
salt
svarpeppar
curry
ev chili

Tvätta alla kumquats noga, gärna i varmt vatten, och skär i tunna skivor (ta bort eventuella kärnor). Skala och finhacka en scharlottenlök och fräs, i en skvätt olivolja, i stekpanna tillsammans med kumquatsen.
Skölj och strimla (grovt) två knippen pak choi och fräs tillsammans med lök och citrusfrukter.
Salta, peppra och smaksätt med curry.
Tärna fast tofu och stek tillsammans med grönsakerna och kryddorna i stekpannan. Tillsätt sojagrädde. Låt puttra nån minut och tillsätt färska bockhornsklöverblad - om du nu fått tag på sådana - precis i slutet.
Servera med fullkornspasta eller pasta tricolore.

Vad tror ni, går det att grodda bokhornsklöverfrön från påsen jag har hemma (inte den gamla från Indiska utan en av tyska märket Davert, inhandlad på Ekostore)?
Någon som testat?

Trevlig helg!

* * * 

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Jag har för mig att man ska kunna odla bockhornsklöver som grönsak i Sverige och då borde den väl funka som groddar också?

Tänker fröken Dill som under den här årstiden frossar i odlingsdrömmar

Åsa sa...

Fröken Dill - Haha, tänk att jag tänkte precis på dig när jag postade inlägget. Att solen skiner idag gör också att tankarna går till odling. Jag ska testa. Har aldrig groddat något så jag sår nog istället. Borde bli små goda skott :)

Kristiina sa...

Hade paketet i handen i Ekostore idag...men köpte inte den...utan köpte färdiga ärtgroddar istället...
P:S: hittade också pomeranser precis som du sa att Ekostore hade de...det ska bli engelskt apelsinmarmelad till helgen...Stort tack för tipset !!!

Åsa sa...

Kristiina - Toppen! Såg din fikonmarmelad också. Måste nog skaffa mig en flaska portvin och förhöja tillvaron lite i Miss Meisters kök.

Related Posts with Thumbnails