söndag 12 januari 2014

Avokadors underliga värld

Det är många med mig som gillar avokado. Själv använder jag den oftast i frukostsmoothies eller på knäckebröd efter kvällens träningspass.
Men.
Avokado är tyvärr, utan konkurrens, den råvara jag slänger allra mest. Ibland så oförskämt mycket att jag sen inte köper avokado på väldigt länge.
Om ni som jag älskar och trots allt äter förhållandevis mycket avokado har ni säkert också råkat ut för bruna trådarna, fläckar/klumpar inuti eller till och med en helt igenom brun och oätbar. På bästa matbloggsträffen innan jul hamnade vi i en diskussion om just hur svårt det är att veta om en avokado är bra eller ej. Det finns liksom inga säkra knep. Eller?
En gubbe upplyste mig, då vi båda stod böjda över avokadolådan i butiken, att en skulle se upp för dem där "knappen" saknades. Det var visst anledningen till de bruna trådarna inuti samt skulle påskynda försämringsprocessen.
För många år sedan hörde jag att mango, som också ofta har sådana bruna trådar i sig, får de för att de har varit för kalla. Oftast under transport och/eller helt enkelt ligger för kallt i butiken. Jag tror samma sak gäller för avokador.

Artikel i DN från 2012 "Går det att hitta en perfekt avokado?" där står det att de bruna fiberliknande trådar och fläckar i köttet beror på den oxideringsprocess som startar i frukten när den blir för kall. Om en avokado dessutom plockats för tidigt i sitt så kallade utvecklingsstadium kommer den aldrig att mogna. Dessvärre är det inget som syns utanpå. Till och med Plus har rotat i avokadors förunderliga värld. Svaret till skadorna har till stor del med kylan att göra.
"trädgårdsavokado" i Santa Barbara.
Avokado växer lite varstans i världen. Som bekant inte i Sverige och exporteras naturligtvis hit. Bara sedan jag bodde i Santa Barbara, där avokadoträd var lika vanligt i trädgårdarna som våra äppelträd, har importen fördubblats. Att avokadosorten Huss är så vanlig beror på att den i princip bär frukt året om.
Uppenbart är vi många som har svårt att få tag på en fin avokado så hur var det nu med "knappen". Råkade på Lottens post där hon skriver om varför "knappen" allt som ofta saknas bland avokador i butikerna men enligt en kommentar till hennes källa om hur hitta en perfekt mogen avokado så ska den sitta kvar och istället, ytterst försiktit, trycka till där "knappen" sitter. Är där då:

hårt = omogen
lite mjukt = mogen

väldigt mjukt = övermogen

Själv köper jag ofta avokador en aning hårda och fortfarande lite gröna i skalet som jag sen låter mogna i rumstemperatur hemma på köksbänken.
Hur gör ni? Har ni speciella knep? Och vilka undviker ni helt redan i butiken?

* * *

5 kommentarer:

Kim sa...

Ja det är tamigtusan ett mysterium.
Det bästa tycker jag är som du säger att köpa ett nät hårda och låta mogna. Men det är ju inte alltid en har den framförhållningen...

Martina sa...

Jag köper nästan alltid omogna och lägger de ihop med bananer, påskyndar mognadsprocessen. Går med äpplen också men då tycker jag nästan det går lite väl fort och de blir lätt övermogna.

Greyerzer sa...

Mitt avocadoträd (som växte ur en kärna för ca 6 år sedan) har precis blommat ut! Tyvärr blir det nog inga läckra frukter på den, för det var ingen som kunde fixa befruktningen (brist på bin inomhus). Har tyvärr inget bildbevis... Annars tycker jag också att det är lurigt med avocado. Man kan aldrig så noga veta när de köpta tänker mogna. Ibland aldrig.

Anonym sa...

Love avocados! Jag köper oftast nät med frukter, då är de helt gröna, omogna och stenhårda. Låter dem ligga i rumstemp 3-5 dagar och känner på dem varje dag. Efter hand som de mjuknar lite i toppen lägger jag dem i fruktlådan i kylen. Där avstannar mognaden och de håller ca 7-10 dagar. Perfekt!

Åsa sa...

Kim - Ja det är ju framförhållningen. Fast det är aldrig fel med avokado så köper jag ett nät finns det sannolikt en mogen avokado ett par dagar senare då suget plötsligt drabbar en.

Martina - Jag skyndar sällan medvetet på dem eftersom de mognar naturligt i rumstemperatur. Dem i nät brukar vara lite olika långt gångna så de mognar sällan precis samtidigt. Har en tur kan en då äta mogen avokado varje dag en hel vecka :)
Testade en gång "färdigmogna" i paket men de var både övermogna och så bruna och dåliga inuti att de inte gick att äta.

Greyerzer - Åh, har du eget avokadoträd!? Jag lyckas bara med de taniga stänglarna som blir allt högre men inte särskilt stadiga. Men så trivs ju avokado i (sub)tropiskt klimat.
De är aldrig helt klara på träden utan tar 1-2 v i rumstemperatur att mogna. Om de aldrig mognar har de plockats från trädet lite för tidigt.

Related Posts with Thumbnails