fredag 19 oktober 2007

Kladdkaka utan ägg

Det var värst vad det går trögt för mig att fixa recept, foto och göra inlägg här i bloggen. Kanske är det så att det snurrar en hel del andra saker i huvudet. Ni som tittar in och läser här då och då har säkert snappat upp att jag är arbetslös och har varit så en längre tid. På ett sätt har jag inget emot det. Det ger mig till exempel mycket tid till ideellt arbete. Jag kan verkligen vila min kropp efter hård träning och det är skönt att inte alltid behöva ge sig iväg ut en tidig morgon när regnet öser ner. Livet fortsätter liksom ändå. Men på ett annat sätt tär det något fruktansvärt på psyket, självkänslan och ställer verkligen till vardagen för mig. Det är lite som att bli exkluderad i de flesta sammanhang. Att inte riktigt höra till. Folk lägger huvudet på sne och liksom "nähää...(skyll dig själv) du har fortfarande (din lata idiot) inget jobb...".


Hur som helst. Idag är det fredag och solen skiner - som vanligt här :) Ska strax ut på stan en sväng tror jag. Men inte utan att lämna lite helggott efter mig. Kunde inte låta bli att pröva det här receptet på kladdkaka med tofu. Som jag skrivit om tidigare har vi en fantastisk tofutillverkare här i stan. Sajuri, tjejen bakom Deli Bean, tillverkar ekologisk tofu och tehmpe som finns att få tag på lite varstans i stan. På hemsidan finns en hel del läckra recept på hur man kan använda tofu. Gissa om jag blev förvånad att man kan byta ut äggen i kakan med tofu. Det ni alla veganer och laktovegetarianer!

Nu har jag visserligen inte prövat det här receptet med mjölkfritt smör/margarin, som jag fortfarande har lite svårt för när det kommer till bakning, men tror säkert det funkar att byta ut med. I övrigt använder jag inte smör så då är den saken ur världen vad gäller helt veganmat eller laktovegetarisk mat. Receptet är hämtat från Deli Bean's hemsida under rubriken recept och från den rosa mappen (pdf) med "efterrätter och kakor".



Kladdkaka utan ägg

150 g smör eller margarin

100 g naturell tofu, färsk
2 ½ dl strösocker
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
eventuellt 2 msk konjak eller likör


Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Mixa smält smör med strösocker och tofu till en jämn smet, använd gärna stavmixer till detta moment. Tillsätt siktad kakao, vaniljsocker och vetemjöl till smeten. Vispa med elvisp tills smeten är jämn. Tillsätt eventuellt 2 msk konjak eller likör för smaksättning. Bred ut smeten i en smörad och bröad (jag använder riven kokos) pajform. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt svalna. Låt gärna kakan vila i kylskåpet i ett dygn innan servering, då håller den ihop bättre. Kan förvaras i frysen.


Smaklig fika!

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Jag förstår din kluvenhet. Svårt, men bra att du har en massa annat meningsfullt att lägga kraft på. Det behövs ju, men det är klart att i västvärlden mäter vi oss och andra mycket i prestation och pengar. Jättespännande kakrecept med tofu och utan ägg. Jag har en liten släkting som inte tål ägg och då är det toppen med äggfria alternativ. Gillar det själv också. Ha det bra!

Åsa sa...

Ja, det har du rätt i, det där med prestation och pengar. Det är inte helt lätt att hänga med och fungera i ett sådant samhälle om man inte mätbart presterar eller har pengar.

Kakan är supergod men väldigt mastig. Räcker till många! Den blir godast också om den bakas dagen innan den ska ätas.

annamaria sa...

Hej! Vad gott det ser ut! Kanske på tiden att prova tofu. Är inte så bevandrad i tofu-världen. trevlig blogg!

Åsa sa...

Välkommen hit Annamaria! Det finns ganska många bra tofusorter i butiken. I alla fall de lite större. Beroende på konsistens går tofu att använda i alla möjliga varianter av mat och bak. Det är bara att börja pröva :)

Related Posts with Thumbnails