lördag 24 november 2007

Viltinspirerad aubergine

Nu såhär under hösten florerar det en mängd recept på vilt hit och vilt dit bland matbloggare och i diverse matmagasin. Oftast är det mustiga grytor och långkok med mycket svamp och rotgrönsaker. Då jag inte äter kött längre kommer det inte på frågan att pröva recepten. Däremot tror jag att jag trots allt längtade efter något mustigt och smakrikt häromdagen då jag hällde outspädd svartvinbärssaft över auberginen som fräste i stekpannan. Eller var det tanken på söndagsstek och vinbärsgelé som gjorde sig påmind... Man kan aldrig så noga veta men gott blev det i alla fall :)

Auberginen kan med fördel serveras till kokta eller ungsrostade grönsaker som exempelvis morötter, rotselleri och palsternacka. Eller kanske lite kokt potatis och lingonsylt skulle passa bra. Själv hade jag (som vanligt) fullkornspasta kokande på plattan bredvid. Intet anade väl jag att det skulle resultera i ett inlägg. Jag tillagade detta i en stekpanna men skulle nog rekommendera att använda en traktörpanna eller i alla fall ha ett stort lock till hands. Det ska inte stekas och och bli knaprigt utan snarare puttra på en stund för att bli mjukt och ta åt sig smakerna ordentligt.


Viltinspirerad aubergine
1 port

aubergine , ungefär en halv elle hel om den är liten

gul lök

olivolja
salt
svartpeppat, nymalen
timjan, torkad
mejram, torkad
en kvist färsk rosmarin
1-2 msk svartvinbärssaft, outspädd (ex Brunneby's Svarta vinbär, extra koncentrerad)
vatten, vid behov


Skär auberginen i ganska tunna skivor och strö lite salt över. Strimla löken. Värm under tiden upp olivoljan i en stek- eller traktörpanna. Lägg i aubergineskivorna och låt de gotta till sig en stund, på medelvärme, i olivoljan. Jag brukar inte salta och vattna ur auberginen innan jag tillagar den som det oftast står i recept att man ska göra. Nu vet jag egentligen inte varför jag saltade och sköljde heller inte av och torkade dem utan la dem direkt i pannan. Om du gör likadant, ta det i så fall vackert med saltet!
Tillsätt sedan löken och kryddorna. Om det blir för torrt i pannan så tillsätt lite vatten och se till att inte ha för hög värme. Det ska puttra mer än att steka. Och så i med den outspädda svartvinbärssaften. För att inte auberginen som vid det här laget är ganska mjuk och nästan går sönder inte skulle suga åt sig all vätska med detsamma la jag den liksom över lökstrimlorna. Lägg på ett lock eller tillsätt lite vatten då och då tills löken blivit mjuk och allt tagit smak av saften och kryddorna. Auberginen och löken blir liksom lite karamelliserad till slut.


Smaklig spis!


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails