lördag 3 november 2007

Rårörda fikon eller enkel fikonmarmelad

För någon vecka sedan köpte jag några färska fikon. Det hör inte till vanligheten men jag föll för erbjudandet i affären: 4 för 10! Det gick ju av bara farten och stoppa ner fyra små fina fikon i en påse och egentligen visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med dom. Tänkte köpa en god ost i Saluhallen dagen efter men glömde av det på vägen hem. Däremot kom jag ihåg att köpa färsk koriander som jag skulle ha i middagsmaten. Få se - fikon och koriander? Funkar det tro? Jag gillar ju fikon och jag gillar koriander. Värt att pröva. Nu är ju detta inget jag kokat med socker och citronsyra eller så men kallar det för en enkel fikonmarmelad i alla fall. Eller är det kanske snarare rårörda fikon som är det rätta namnet? Hur som helst. Det där blev riktigt, riktigt gott! Jag fikade på en skiva mjukt bröd med jordnötssmör och denna enkla fikonröra på toppen och en kopp kaffe. Mmmm... Ett par dagar senare smakade det lika gott med den enkla fikonmarmeladen och ost på en bit nybakad scones.


Rårörda fikon - Enkel fikonmarmelad

4 färska fikon
1 msk hackad färsk koriander
ca 1 tsk mörkt muscovadosocker eller brun farin
ev en nypa chili- eller cayennepeppar


Gröp ur innehållet i fikonen och mosa ordentligt med en gaffel. Blanda i hackad koriander och en aning mörkt muscovadosocker. Vill du ha lite sting i så blanda i en nypa chili- eller cayenne peppar. Gott på den rostade frukostmackan, på den nybakade kvällsmackan eller på fikabrödet mitt på dagen :)


Smaklig spis!

2 kommentarer:

görel sa...

Vilken bra idé! Fikonen är ju så söta i sig, så i princip behövs ju inte extra socker. Chili i verkar spännande!

Du har väl inte glömt bort utmaningen förresten??

Åsa sa...

Utmaningen är nu gjord :) Och fikonen är ju söta så sockret kan mycket väl uteslutas. Är god att klicka på en bit ost också :)

Related Posts with Thumbnails