fredag 30 november 2007

För att komma i julstämning!

Är lite kluven till det här med jul. Längtar, längtar inte... Det ligger så mycket förväntan i luften. Och så mycket blandade känslor. Fest med glada sånger och klackarna i taket som föregås av en hel del stök och bök. Många får vara lediga från sitt jobb. Andra har inget jobb att vara ledig ifrån. Många köper så mycket (onödiga) prylar att det år efter år slås nya ekonomiska rekord i handeln. Andra har inte ens råd att köpa julskinkan. Många ser fram mot att träffa släkten för att njuta och ha det bra tillsammans. Andra har ingen släkt att träffa eller kanske värre - det är ett påtvingat kvävande och destruktivt möte som bara slutar i gråt och tandagnissel. Alltså, jag gillar julen på ett sätt. Kanske mest för värmen, ljuset och allt det ombonade som faktiskt lyser upp tillvaron i det bäcksvarta mörker vi just nu befinner oss i. Och för att inte tala om vägen dit som är fylld av bakande och godistillverkande av alla möjliga slag :)

Men det är lite tvetydigheten i julen som gör mig nästan lite ledsen. Trots att julen handlar om glädje, givmildhet och gemenskap är den ändå så exkluderande. Har du ingen släkt får du sitta där ensam. Och de som trots allt väljer att säga nej till tvingande destruktiva konstellationer utesluts totalt från allt vad glädje och givmildhet heter. Såklart är många stressade för allt som ska handlas, lagas, städas, pyntas etc under december månad. Kanske har man inte någon större lust att träffa moster Greta, eller syrrans tredje man och deras fem barn, eller farbror Sven som alltid blir för full och ska tafsa på Stina som egentligen heter Stig som...ja, ni fattar va. Men för alla ensamma där ute kan julen vara en mental katastrof. Ensamheten blir under julen extremt påtaglig och utanförskapet hänger som en dyblöt cape över axlarna.

Så för att komma lite i julstämnin dricker jag nu varje dag te med smak av jul! Lusse teet är ett svart te med smak av chili, apelsin och den karaktäristiska smaken av saffran. Röda Mulen är ett rött te (Rooibos smaksatt med vanilj och grädde) med massa kryddor som kryddnejlika, kardemumma, svartpeppar, kanel och ingefära. Doften sprider sig och lite längtar jag nog till jul ändå...Teerna kommer från Kafferostar och tehandlare Johan & Nyström i Tullinge. I deras "Årstidsserie" finns utöver Lusse te och Röda Mulen även Julknäck (rött) Glöggte (svart) och Tomtesnurr.

2 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Gott te! Håller med dig i dina tankar inför julen. Innan vi hade barn bestämde vi oss för att ha knytkalas hemma hos oss på julafton och att sluta med julklappar. Det var suveränt - minmalt med stress och press innan. Och själva julafton kändes mycket mer innerlig, vi pratade, umgicks och spelade spel. Men med barnen har det förstås blivit ett annat fokus på julklappar, i alla fall till dem. Något som jag tycker är jättejobbigt. Hur mycket prylar behöver de? Hur kul är det att hetsa runt i affärer? Och vad handlar julen egentligen om? När barnen var mindre gick de på en förskola där barnen fick gå till äldreboenden och sjunga på lucia och advent. Väldigt uppskattat och en jättebra sak att få göra, att tänka på andra som kanske inte har en stor familj omkring sig, Jag har också vänner som varje jul har ungdomar utan kontakt med sina föräldrar, hos sig (de har naturligtvis kontakt annars också). Det är sådant som julen egentligen borde innehålla. Många lösryckta tankar från en lika kluven Eva.

Åsa sa...

Tack så jättemycket Eva! Det var ju ett kluvet inlägg också och det är skönt att höra att det finns andra som oxå funderar över julens "mening". Och visst är det kul med julklappar, både att få och att ge. Jag är särskilt förtjust i att slå in och göra fina paket och shoppingen är för det mesta tråkigare.(nu firar jag själv inte jul med någon så jag slipper shoppa :)) Det är väl annars kanske mest mängden och det extrema överflödet som känns lite obehagligt.

Och vad glad jag blev att höra om dina vänner som finns där för andras barn och ungdomar :)

Related Posts with Thumbnails