Nu har det gått en tid sedan jag var på den där matmässan Interfood 07 i Göteborg. Och som sagt så rullar tiden som vanligt på fortare än att man riktigt hinner med. Där fanns en köksträdgård designad av Simon Irvine. Och det var som en slags minireplika av köksträdgården han skapat i Läckö Slottsträdgård. Jag hade där förmånen att träffa trädgårdsmästare Tobias Johansson där som under sommaren bland annat jobbat med och driva upp och förbereda alla växter som fanns med här i denna köksdgård. Det fanns särskilt två växter som fångade både min uppmärksamhet och fortsatta intresse. Den första var den silverfärgade spretiga och ståtliga växten Kardon. Den andra, en lite mindre anspråkslös, tagetes med illgula blommor och har det lite roliga namnet Tagetes lucida. Och den var så god att den kräver ett alldeles eget inlägg!
Kardon (Cynara Carduncalus) är en flerårig växt och nära släkting till kronärtskockan. Dock är det inte så vanligt att vi i Sverige odlar den annat en som en ettåring. Men vad är det då man äter på denna korgblommiga växt? Det är visst stjälken som är ätbar och även roten. Tydligen ska den ha en smak som påminner om kronärtskockan och kan också användas som stjälkselleri och fänkål. Hrm, låter som lite skilda smaker för mig. Hur som helst, för att den ska bli ätbar ska stjälkarna blekas 3-4 veckor innan skörd. Det gör man med genom att täcka stjälkarna med t ex säckväv eller wellpapp. Man kan även kupa jord runt stjälkarna. Stjälkarna kan sedan kokas och ätas med smör/olivolja och örtkryddor (liksom kronärtskockan). I radions Odla med P1 gav Mai-Lis Pettersson tips om läkande växter. Kardon ska i bladen ha ett verksamt ämne vid besvär i lever och galla och som också sänker blodsockret och blodfetterna.
Men om man nu inte har plats att själv odla denna ätliga växt - var kan man handla den då? Finns den överhuvudtaget att få tag på ute i handeln annat än i fröformat? Kanske är detta något för det mattokiga gänget på Taffel.se att gäva i?
tisdag 13 november 2007
Kardon
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar