onsdag 31 mars 2010

Gröna bönor och ägg


Ibland äter jag ägg. Ja. Faktiskt. Ganska snart efter att slutade äta kött körde jag helt och hållet veganskt. Jag har skrivit om det förr och säger det igen - nej tack! Det går inte hela vägen. Särskilt inte när det kommer till bakning. Och när Provamel började söta sin B12-berikade sojamjölk med vanilj istället för cikoria stod jag inte längre ut med kaffet! Jag är inte den som är den med att äta sött men när ALLT smakar vanilj! Nej, inte gott.

Så, för att använda en mer korrekt term kan man väl säga att jag är en lakto-ovo-vegetarian. Dock bara periodvis. Äter sällan ost och väljer då när jag äter till 99% getost av olika slag. Äter ingen fil eller yoghurt utan bara sojayoghurt. Använder havre- eller sojagrädde i maten. Inget smör på smörgås eller i stekpannan. Dock dricker jag mitt svarta kaffe med en liten slatt vanlig mjölk.

Så är det ägg då. Inte helt enkelt att förhålla sig till ägg. Att äta eller inte. Och om jag nu ska äta så väljer jag ekologiska. Det har nästan blivit en djungel att hålla isär alla olika varianter som finns. Valen verkar bara blir allt fler och fler. Burägg, frigående inomhus, frigående utomhus, KRAV, närodlade... Och bara tanken på att vi är beräknade att sätta i oss 6 miljoner ägg/timma, bara under påskaftonen, får mig att må illa! Förra året släppte Djurens Rätt en rapport som fått fram de siffrorna. Läs hela rapporten Hönan eller ägget - en genomlysning av äggindustrin i pdf här. Men det finns i alla fall två ställen där valen minskat, så vill ni vara helt säkra på att inte råka få med er burägg ska ni gå till Coop Nära eller Coop Konsum som inte längre har burägg i sitt sortiment.

Vanligtvis använder jag bara ägg när jag bakar bullar eller andra bakverk och sötsaker. Men ibland kokar jag eller steker ett ägg och lägger det på en brödbit efter träningen eller så. Igår var dock ingen träning men det blev ett kokt ägg och gröna bönor till kvällsmat i alla fall. Gott och enkelt. Synd bara att de gröna bönorna kallnar så vansinnigt fort!


Kokade bönorna i vattnet efter ägget. Strö över flingsalt, granatäpple och några stänk röd persikovinäger. Klart!


Smaklig spis!

4 kommentarer:

em sa...

Jag äter sällan ägg men använder ibland ägg i matlagning och bak.
Minns just nu inte hur mycket energi det går åt att "göra" ett ägg - men jag blev förskräckt när jag läste hur mycket gröda och vatten som krävs för att producera ett enda ägg. Men det är ju samma sak med mjölk, som jag också använder i små mängder.
Margaretha

Nässelblom och choklad sa...

Oj, så mycket intressant om ägg. Själv äter jag ägg, tycker att Änglamarks krav-ägg är riktigt goda faktiskt...Skulle vilja skriva lite mer här och var men just nu har jag bråttom. Jag får kika in senare. Ha en skön påskhelg! Kram/Eva

Tigris Predikantan sa...

Hum, fräscht!
:)

Åsa sa...

Margaretha - visst går det åt energi, som med det all mat vi äter. Jag har letat lite men inte hittat någon bra källa än. Synd att värphöns inte är samma som de man kan äta. Det är ju liksom med korna; att mjölkkorna inte är köttkor osv. Det känns som slöseri. Men men, det kostar energi att odla kikärtor också.

eva - du får komma tillbaka precis hur ofta som helst och när helst du hinner :-)

tigris Predikantan - Hum, joo. Kan inte tyda ditt inlägg och vet inte om du är tveksam till fräschören eller bara är ironisk. Som vegetarian tycker iaf inte jag ägg är det mest fräscha man kan tänka sig (även om jag nu då och då kokar mig ett). Tur att smaken är olika :-)

Related Posts with Thumbnails