söndag 28 mars 2010

Påsk = choklad!

Nu är det bara dagar kvar till påsk. Handels hotar med strejk så det är väl bäst att vara ute i god tid och ladda redan i början av veckan. På skärtorsdagen den 1 april kan det vara för sent!

Fina bloggen Rebecca's kitchen tipsar idag om Dokument utifrån som ikväll visar "Chokladens mörka sida". Som den Rättvisemärktambassadör jag är kan jag inget annat än varmt rekommendera er att se på dokumentären. Det är såklart ännu ett argument till att välja Rättvismärkt choklad. Gillar du "finchoklad" som jag så fråga hos din lokala choclaterie om de använder Rättvisemärkt choklad. Om inte så ställ följdfrågor! Varför inte? Vad är det som egentligen skiljer chokladen åt då? Finns det någon möjlighet för er att börja göra det?

Enligt dagens beräkningar är en miljon barn i Västafrika vara sysselsatta inom kakaoindustrin. Grunden till barnarbete är fattigdom och ojämlika handelshinder. Att människor inte kan leva på sina löner hindrar utveckling. Barn tvingas då i allt större utsträckning bidra till familjeförsörjningen och de både säljs och utnyttjas i slavarbete.

"Internationella Fairtrade-kriterier utgår från ILO-konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Här ingår att barn inte får utnyttjas i arbete som samtidigt förhindrar möjligheter till utbildning och social utveckling. Tvångs- eller slavarbete, inklusive trafficking, får inte förekomma - enligt definitionen på "den värsta formen av barnarbete" - och barn under 15 år får inte anställas som arbetskraft."
Citat från Rättvisemärkt, 2010

Att en produkt är Fairtrade-märkt kan aldrig helt garantera att barnarbete inte har förekommit då det är omöjligt att ständigt närvara vid odlingarna. Dock genomförs åtgärder hela tiden för att upptäcka missförhållande, att bidra till och förebygga att barnarbete inte ska behöva förekomma samt när barn som utsatts för barnarbete då blir skyddade och kakaoodlarna får både resurser och kunskap för att komma till rätta med allt så de kan fortsätta bedriva handel som i sin tur bidrar till en väg ut ur fattigdomen.

Vill ni veta mer så kika in här hos Rättvisemärkt som skrivit om dokumentären och det står lite här också på filmens egna hemsida.

***
Se den redan ikväll, den 28 mars visas den i SVT2 kl 22:00.

Filmen sänds även i
Kunskapskanalen:
Onsdag 31 mars kl 23:00 samt fredag den 2 april kl 21:00


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails