måndag 29 mars 2010

Morotsjuice med ingefära


Idag är det två veckor sedan jag vaknade med halsont och alldeles matt och ynklig. Hade ingen aptit alls men var ändå hungrig. Det blev att ta till råsaftcentrifugen och köra ner hela 5 morötter, en tumstor skalad ingefära och en kvarts citron. Det ni! Det var en perfekt frukost den dagen. Kände mig nästan som en raw foodist ;-) Idag, två veckor senare har förkylningen släppt ganska bra men alltså, näsan rinner och jag har hostat mig igenom ett antal nätter sedan dess. Jag kan inte begripa varför det sitter i så länge?

Av den rest som blev kvar efter juicen, dvs fruktköttet från citronen och ytterst fint rivna morötter och ingefära blev det dagen efter en pastasås. Hackade en halv gul lök som jag stekte i olivolja, rev ner en vitlöksklyfta (som konstigt nog blev alldeles blå ??) och färsk ingefära, innan jag tillsatte röda linser, krossade tomater, vatten (så det inte kokade torrt för mycket), salt, svartpeppar och oregano.


Trots att jag alltid tvättar frukten och grönsakerna och det inte alltid behövs, så skalar jag morötter, rödbetor, ingefära, tar bort pinnen och kärnor från äpplen osv innan jag kör ner dem i råsaftcentrifugen. Dels för att slippa den lite jordiga och ibland unkna bismaken det ger, men också för att kunna ta tillvara på resten bättre. Den är allt annat än grovriven och det kan vara lite mosigt nästan men det är ju mat!

Just nu är jag också för trött och okoncentrerad för att ta reda på varför vitlöken blev blå! säkert har det hänt förut men inte vad jag kan minnas just nu. Är det någon som vet får ni gärna dela med er av den kunskapen :-)

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Spännande kökskemi! Om jag har förstått rätt var det troligtvis svavelhaltiga ämnen i vitlöken som reagerade med koppar från kärl eller vatten och bildade kopparsulfat som är blått!
Vilket smart sätt att ta vara på press-resterna. Jag har nästan bara använt råsaftcentrifug när jag har haft överskott av äpplen och då har det inte riktigt varit aktuellt att ta hand om renset.
Hälsningar från fröken Dill

Åsa sa...

Fröken Dill - Oh, intressant. Det har varit en bergochdalbana för mig denna veckan och inte riktigt hunnit kolla mer. Har inga kopparkärl men vatten var det säkert på rivjärnet som jag just rivit ingefäran på, sköljt och sen till vitlöken då...

Jag brukar nog kasta bort äppelrenset också. Men du, kanske skulle man kunna göra lite mos eller lägga i någon sockerkakssmet eller så? Fast jag äter aldrig äppelmos så nä, men nästa gång jag gör rödbetsjuice ska jag nog försöka göra rödbetsbiffar av något slag av resterna.

Related Posts with Thumbnails