lördag 20 mars 2010

Gott nytt år....


....eller Norooz, Nouruz eller Nowrus... (finns hur många stavningsvarianter som helst). Idag är det redan vårdagjämning och dag och natt nästan lika långa. Norooz är det iranska nyåret och firas under flera veckor. I tisdags inledes nyårsfirandet och vårens ankomst med självaste eldfesten - chaharshanbe suri. Då hoppar man över eldar för att lite förenklat lämna det gamla bakom sig och önska ett bra och hälsosamt år framöver.

Det ska till en särskild nyårsdukning med saker som börjar på S och som var och en har en betydelse och vädjan om det kommande nya året. Mer om det kan ni läsa i mitt inlägg från ett par år sedan då jag också skrev om denna högtid. Dessutom finns där ett recept på en riktigt god valnötspaté!


Jag måste säga att jag tycker det är en ypperlig tid på året att faktiskt fira just nytt år. Det är ju nu allt ånyo föds efter vinterns mörker. Träden knoppas och överallt sticker det upp små gröna saker ur jorden (eller i alla fall vanligtvis den här tiden på året :/ ). Dock är jag ingen direkt vårmänniska. Gillar nog hösten mer faktiskt... Brukar alltid bli lite deppig på våren. Varför vet jag egentligen inte. Känner inte samma entusiasm i mig som alla runt omkring. Det är som folk blir alldeles tokiga och man måste vara ute, och hej vad det ska fixas.
Nu får man också se upp för alla "fincyklare" som jag kallar dom. Ja, ni vet alla dom som drar fram cykeln som legat i träda sedan oktober typ och bara cyklar under en halva av året. Lite ringrostiga susar de nu precis överallt, struntar i rödljus eller om det är cykelbana, gångbana eller mitt i bilvägen. Fram ska dom oavsett vad eller vem som ska offras.


Dags att kila vidare.


Gott nytt på er alla bloggare och övriga läsare! May the force be with you!

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Gott Nytt År! Visst är det perfekt att starta det nya året när ljuset kommer tillbaka. Kram/Eva

Åsa sa...

Jaa, Eva! Det känns liksom mer naturligt nu :-)
Att man själv lyckades ploppa ut nu vid den här tiden för snart 40 år sedan finns kanske någon mening med också ;-)
(eller så är jag bara ett fyllesnesteg en midsommar då det begav sig :/ )

Nu är det nya tag. Nya utsikter. Nya möjligheter som ligger framför våra fötter! Gott nytt vännen och stora vårkramar!
/åsa

Related Posts with Thumbnails