onsdag 14 december 2011

Potatis- och blomkålspuré


Jag gillar verkligen ugnsbakad aubergine. Kanske för att jag behöver både kniv och gaffel för att äta vilket inte är så vanligt längre då jag aldrig längre behöver skära i en köttbit. Däremot har jag inte längre turkisk youghurt eller andra mejeriprodukter att toppa den ibland lite torra ugnsbakade auberginen. En variant är mosad avocado och tidigare har jag gjort fänkålspuré till ugnsrostade rotsaker. Här kommer ännu en variant på potatis- och blomkålspuré.
När jag kokar rotsaker och potatis med intentionen att mosa så blir det ofta ett från början tunnare mos än med enbart potatis så var försiktig med vätskan som ska mixas med. Oavsett du väljer avkoket, buljong eller mjölk. I vissa fall behövs ingen extra vätska alls utan blir ändå ett mos av det som kokats.Potaits- och blomkålspuré
1-2 port
1 medelstor potatis (asterix)
4-5 blomkålsbuketter
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
vatten
olja alt smör
havssalt
vitpeppar
BBQ & Grill Mesquite


Skär ingredienserna i bitar. Lägg i kastrull och täck precis med vatten. Koka upp och låt koka tills allt är mjukt. Häll av vattnet men spara och använd för att späda moset/purén/såsen eller vad du nu vill kalla det. Mixa ingredienserna och beroende på vilken konsistens du vill ha. På grund av att det är grönsaker mixas ihop med potatis blir det inte lika stabbigt och tjockt som bara potatismos kan bli utan är redan från början lite lösare. Därför använder jag denna mix som lite mer av en sås till ugnsbakade grön- och rotsaker. Dessutom kan du välja att använda någon matsked olja för en ren veganpuré eller en klick smör för en lakto-vegetarisk variant.

Servera till ugnsbakad aubergine (stoppad med vitlök, örtkryddor och olivolja)


Smaklig spis!

***

5 kommentarer:

Nellie - Sockertussen sa...

Hej!
Jag har en tävling i samarbete med OBH Nordica som jag tror att du skulle gilla!

Kom gärna förbi och var med och tävla =)

Kram
/Nellie

http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling-vinn-obh-nordicas-nya.html

Åsa sa...

Nellie - Och då tror du alldeles fel hörredu, Sockertussen.

Nässelblom och choklad sa...

Trodde helt säkert att jag lämnat en kommentar för det låter så gott med potatis och blomkål ihop. Jag har utmanat dig med en jullista - om du har tid och lust. Absolut ingen press utan bara om det känns kul.

Fröken Dill sa...

smafsel! och den grillkryddan ÄR en storfavorit hos oss.

Pia K sa...

åh, den där konsistensen på puré ser ljuvlig ut, lyxig och len. mmm.

aubergine är ingen favoritgrönsak för mig, äter om det bjuds, men lagar inte själv längre - den är liksom för snorig i konsistensen för min smak:)

Related Posts with Thumbnails