lördag 10 december 2011

Ost med kokos- och passionsmarmelad


Förra veckan råkade jag se mig själv i spegeln på ett träningspass och upptäckte något jag inte sett på väldigt länge. Väl hemma igen var jag tvungen att ta fram måttbandet och dra på trissor om baken inte var precis under 100 cm! Minus fem till och jag kommer kunna kränga på mig de sex par jeans som bara ligger där och dräller på en hylla i garderoben. Om magen vill hänga med på tåget så kommer jag också kunna klä mig åter i alla t-shirst som även de ligger på hög i garderoben.

Genast firade jag detta med ost. Ja, det är min stora last och det allra mest motsägeslsefulla beteende jag har. Så självdestruktivt och helt jäkla onödigt och dumt. Men det är som en drog. All mat som jag lägger på mig av och som i slutändan gör att jag mår dåligt, har jag som allra svårast att låta bli. Jag och onda cirklar är riktigt tighta (o)vänner.
För det var ju detta med osten. Det är snart ett halvår sedan jag slutade (igen!) att äta ost. Midsommaraftonen, var närmare bestämt sista dagen. Dock med några få undantag vilka har varit under senare delen av hösten. I samband med Skördefesten hade jag köpt en bit svart Hommage (hård vällagrad getost) som jag bland annat använde till oststängerna. En tråkig lördag då jag tyckte synd om mig själv och ja, någon gång mer har det blivit. Främst ser jag ändå ost som mitt lördagsgodis.


Midsommaraftonen och sista osten på flera månader:
en speciell färskost med smak av timjan
(getterna äter en massa timjan och så får mjölken smak av örten)På resan besökte jag en gammal vän och hennes nya familj då vi festade loss på ett par varianter; svart hommage, crottin de chavignol och en reblochon (har jag för mig det var), alla inhandlade i en ostbutik inne i Hötorgshallen. Gillar M:s ostbricka med de fina knivarna som fanns i en låda i själva brickan. Särskilt den lilla ostyxan. Till osten åt vi fina rågkex och finn crisp och en fikonmarmelad från Saltå Kvarn. Musms!

Och ost som jag är väldigt väldigt svag för fick mersmak så när jag kom hem från resan var det svårt att hålla sig ifrån den och en lördagsförmiddag efter träningen så blev det helt enkelt en sväng förbi Hugo Ericson i Saluhallen. Och som jag skrev om nyss vad gäller min ibland ohämmade egenskap att vilja prova allt nytt jag ser så fick jag med mig en burk av den mest underbart goda marmeladen också. En mild getbrie till den och lördagen var räddad!


I januari stänger ytterligare butiker inne i Saluhallen. Till skillnad från första etappen av renoveringen så kommer ingen paviljong finnas på torget för de drabbade handlarna. Så alla ni som har möjlighet, passa på att handla så mycket ni bara kan nu av era favorithandlare i Saluhallen. Det kan till och med vara sista gången för en del kommer att försvinna vi återöppnandet.


Trevlig (ost)helg!


***

6 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Ost är fantastiskt gott och man kan ju inte sluta med allt som inte är supernyttigt. Det gäller att välja sina strider...

Alex sa...

Ost är den enda anledningen till att jag aldrig någonsin kommer bli vegan. Jag anar att du likt mig inte kan gå igenom en saluhall utan att komma ut med minst tre ostar och 150 kr fattigare

Kim sa...

Härligt när träning ger resultat, grattis!

Klart du förtjänar lite ost, det ska man inte neka dig. Vill kroppen ha ost så ska den få ost :)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag tror på att äta allt man är sugen på i små doser. Låter enkelt, kan vara svårt, men är mycket roligare än att inte tillåta något alls - vi har alla våra laster, ost är bättre än mycket annat ;) Och tänk vad trist att aldrig mer få äta ost, det är verkligen underbart <3 Håller med Alex lite där - skulle nog inte fixa att vara vegan, just på grund av osten. Det finns ju andra substitut, men de är helt enkelt inte samma sak! Grattis till de minskade cm, himla bra att du firade efter, det var du värd :D

Nässelblom och choklad sa...

Ost är även min svaga punkt. Jag blir aldrig sugen på godis, glass och sötsaker men ost......Just ost och finn crisp är en favorit. Getbrie kan vara hur gott som helst. Tror att det kan vara en bra idé att tänka lördagsgodis, för ost är ändå helt ok att äta bara det inte blir för ofta - i alla fall om man har ett gäng jeans som ligger och väntar.

Åsa sa...

Fröken Dill - Exakt, men ack så många strider det finns ;)

Alex - ungefär så ja :) Höll mig strikt vegan under ca 2 år och förutom svårigheter att hålla mig ifrån ost så har jag oerhört svårt för bl a palmolja vilken är en av huvudingredienserna i mjölkfritt smör. Inga goda kanelbullar blir det på mjölkfritt smör, penslat med sojayoghurt... :s

Alexandra - Självklart är det så men uppenbart är att jag inte klarar av att äta saker jag är sugen på i små doser. Och i mitt fall är ost inte alls bättre än något annat utan jag går upp i vikt, väldigt fort och enkelt med hjälp av ost. Substitut är inte min grej då det ofta innehåller kemikalier och andra icke önskvärda ingredienser. Oavsett det gäller veganost eller köttimitationer.

Nässelblom och choklad - jaaaa, ost i alla möjliga former kan jag stoppa i mig. Köper aldrig hem chips/smågodis osv förutom en och annan bytta glass om jag är sjuk. När jag väl är inne på ostspåret blir det lätt att jag har ost till precis allt!
Och med den (o)ekonomi jag har bara måste jag kunna använda ALLA mina kläder. Det duger inte att vara heltid på tvångsarbetsplatsen och klädd i princip endast 2 par byxor och 2 tröjor :(

Related Posts with Thumbnails