tisdag 13 december 2011

Så mörk är natten...

... i midvintertid, men se då nalkas Lucia... Ja, minsann. Så var det redan lucia igen. Som vanligt har jag svårt att ta till mig att det lackar mot jul och förtränger det på sätt och vis. Men på vis och sätt inte alls. I helgen var jag på vift (men stod lik förjolat vid diskbänken hela helgen) så väl hemma igen med tusen saker väntande, blev det ett lite väl sent lussebakande för mig i gårkväll. jag var liksom tvungen att baka för jag brukar alltid ha nybakade lussebullar på lucia.

Men som så ofta förr är det aldrig någon bra idé att baka när man varken har ork eller tid heller för den delen. Degen ville inte jäsa riktigt och bullarna blev långt ifrån så fluffiga som de brukar. Att jag också gav mig på att göra ännu en omgång av Annikas goda, goda saffranskakor var inte så lyckat. För ovanlighetesskull blev det för torra och hårda. Ser perfekta ut men smakar inte alls bra och är helt enkelt för hårda att uppskatta. Nästan som enormt tjocka (och ännu lite tjockare) pepparkakor.
Det är tur att saffran, den solgula ingrediensen, inte är så fasligt dyrt i år som det tidigare varit. Så trots de saffransstinna bullarna har jag inte kommit upp i den dödliga dosen på 10 gram - än i alla fall ;)
På skroenor hittade jag Matens historier där det bland annat finns en spännande text om saffran, som tydligen är bra vid digestionsbesvär (men om nu digestionsbesvären består i allt för många lussebullar eller ej vill jag lämna osagt). Med risk för att fastna blad alla kryddade historier under resten av dagen går jag nu vidare.

I ett taffligt försök att ta fina och roliga kort med Marvin och hans två bobbaloo-kompisar blev det inte bättre än så här. Den store inspiratörer och förebilden Pia, vars idé jag här snott rakt av, tar tusen gånger bättre bilder. Hon har dessutom en hel koloni av bobbaloos och när ni klickat runt er bland alla underbara bobbaloosbilder så varför inte slå till och köp hennes urtjusiga fotobok såhär i juletider.


Link
Glad Lucia!


***

5 kommentarer:

Pia K sa...

haha, tack för alla fina ord & reklam! och som vanligt, alla bilder kan bli liiite (eller mkt) bättre med en liten ulltott:)

som av en händelse har jag oxå haft som tradition att baka lussebullar den 12 dec, men i år gjorde jag det förra veckan redan. fast jag har inte ens ätit ngn av dem idag. än.

och saffransbiscotti som jag gjorde för ett tag sedan, de blev som små tegelstenar, inte alls så goda som de brukar bli, billigare saffrand = knepiga bakverk? för inte kan det vara fel på oss bagare, inte, nähä...;)

åh, toppen, min wf är "scones", perfekt!

Pia K sa...

"saffran" ej "saffrand"... suck

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Haha, åh, men jag tyckte bilderna blev underbart söta med små ulliga kompisar på :) Och allt du bakat ser väldigt gott ut, så jag tvivlar på att det inte gick bra <3

Ann-Louise sa...

Dina lussebullar ser ju h-e-l-t f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a ut! Jag tror inte alls på dig när du skriver att de inte var goda. Helt omöjligt!

Glad Lucia och vi ses imorrn!

Åsa sa...

Pia - det är absolut inget fel på oss bagare :) Saffran är känt för att göra allting torrt. Tänkte också göra biscottis (inspirerad av de där vi köpte på Lakritsroten) men det har bara inte funnits tid. Och så var det detta med saffransmacarons, saffranskola och ja, nä. Inte ens tiden har jag längre till mitt förfogande.

Alexandra - Jorå, de på bilden var goda men de är bakade en annan dag, på annan plats, till annan person ;) Hoppas du kollade på de ursöta ulltottarna hos Pia som jag länkat till i inlägget. Hon tar underbara bilder på de små liven :)

Ann-Louise - haha, men inte skulle jag väl fota och blogga ogoda lussebullar ;) De på bilden var s-u-p-e-r-g-o-d-a. De var bara inte till mig och ligger som sagt i en frys långt borta. Bakade efter exakt samma recept dagen efter och fick heeeelt annat resultat :(
Men, jag låtsades som det regnade, hade t o m glömt russin i dem, och krängde bort dem på GU igår ;)

Så ni får inga lussebullar av mig imorn i alla fall ;)

Related Posts with Thumbnails