tisdag 18 mars 2014

Rödkål och blomkål till lunch

Har ni någon gång kännt det där lyckoruset* som sköljer över en när fantastiska smaker exploderar i munnen, ja då vet ni hur jag kände när jag smakade Liquorice & Herbs från Santa Maria. Tack vännen! Inga märkvärdigheter egentligen, alla välkända smaker i Miss Meister's kök. Med tanke på det att vara okonventionell som jag skrev om igår, och kanske inte har en hel arsenal av kryddor hemma i skafferiet, så är färdiga kryddmixer en bra start och ett gott alternativ. Fast det vet ju förstås redan alla som en gång levt på Ramennudlar.

Så vad ska nu kryddas med nya kryddan? Känns inte som en primör direkt men förra veckan råkade jag på ett underbart litet fluffigt rödkålshuvud, så fluffigt ett kålhuvud nu kan vara. Färgen gick mer åt ceris än den djupt rödlila de annars brukar ha. Tre måltider senare, två middagar och en söndagsfrukost, var klålhuvudet slut.
Eftersom kålen var så spröd går den bra att steka rå. Blomkålen likaså. Tänk bara på att skära lite tunnare strimlor än vanligt och skiva även blomkålsbuketterna. Precis som sist är det slattar och det sista i paket och påsar som jag gör slut på nu. Den här gången var det sista balsamicovinägern som fick koka med kålen.

Rödkål- och blomkålslunch
1 port

100-150 g blomkål
100 g rödkål
ca 7 cm purjolök (både grön och vit sida)
rapsolja
1/2 pressad citron
ca 1 msk balsamicovinäger
Liqurich & Herbs (Santa Maria)

Skölj och strimla purjolöken och fräs i oljan. Strimla rödkålen fint, skär blomkålsbuketterna i ganska tunna skivor och lägg i pannan. Jag använde traktörpanna till detta då den hjälper till att hålla ångan kvar lite längre än i vanlig stekpanna. Sänk värmen och tillsätt annars lite vatten om grönsakerna steker på för hårt.
Pressa 1/2 citron (eller en hel beroende på om den är saftig eller ej) och rör ner i grönsakerna. Vände helt enkelt flaskan med balsamicovinäger uppochned, måttade inte exakt men uppskattar det var drygt 1 matsked. Låt koka in med grönskaerna.
Har du lock så lägg på ett par minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar. Servera som det är meddetsamma.
Går också bra att blanda i 100 g kokta kikärter på slutet, så de hinner bli varma eller servera med kokta bovetenudlar.

Smaklig spis!
 
* * *

* Lyckoruset förresten, ja ni kan själva föreställa er smaken av rostad lök, vitlök, rosmarin, timjan, lakritsrot, svartpeppar och sojasås i en salig blandning som väller fram i gommen.

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilken spännande krydda! Med lakrits, låter toppengott.
Blomkål är nog min favorit bland alla kålsorter. God både rå, kokt och stekt. Underbar som mos, i indiska rätter, wok och mycket, mycket annat. Jag har såklart ett huvud med mig i packningen ut till landet.

Åsa sa...

Fröken Dill - Ja det är supergott med blomkål och funkar till det mesta. Gillar den mycket med indiska kryddblandningar. Hoppas snön smälter bort fort så du kan jobba i trädgården på landet!

Åsa sa...

Fröken Dill - Ja det är supergott med blomkål och funkar till det mesta. Gillar den mycket med indiska kryddblandningar. Hoppas snön smälter bort fort så du kan jobba i trädgården på landet!

Related Posts with Thumbnails