lördag 22 mars 2014

World Water Day 2014

http://www.unwater.org/worldwaterday
Av alla internationella uppmärksamma-en-speciell-sak-dagar är idag, den 22 mars, en dag att lägga på minnet. Idag är det nämligen Världsvattendagen. I år ligger fokus på det ömsesidiga beroendet mellan vatten och energi. Cirka åtta procent av världens energiförbrukning går åt till att pumpa, behandla och transportera vatten. Vatten behövs i sin tur för att generera energi. Mer ingående fakta, dokument och källor finns här

Jag börjar nästan bli trött på att upprepa dessa siffror men naturligtvis handlar World Water Day även om det faktum att 36 procent av jordens befolkning, det vill säga ca 2,5 miljard individer lever utan tillgång till sanitet. Nära 1 miljard människor saknar rent vatten. Tusen och åter tusen barn dör varje dag av diarré och andra sjukdomar direkt kopplade till brist på rent vatten.
Har skrivit om vatten, vikten av vatten, konsekvenser av brist på rent vatten och sanitet osv tidigare i bloggen. Fler inlägg finns bl a under taggen vatten
Trodde det var en bild men det är en pdf så klicka här (WaterAidSveriges Newdesksida) så hittar du 10 anledningar till att älska din toalett!

Det faktum att storföretag och multinationella bolag lobbar för att t ex bygga dammar och lägga beslag på jordens få vattenresurser, knappt 3 % av jordens vatten är sötvatten, gör mig närapå galen. I somras började jag jobba på en längre artikel (aka rapport/avhandling) om just detta med flaskvatten, dammbygge, Nestlé och andra MNC:s som roffar åt sig vatten. Samtidigt som de höjer rösten om att vattenresurserna håller på att sina och mer eller mindre kräver att vår vattenförbrukning måste minska, fortsätter de själva att torka ut jorden. Fokus på besparing lägger dessa MNC:s naturligtvis på dem som redan har minst eller t o m ingen tillgång till rent vatten. Att en flaska vatten i Accra kostar tre gånger så mycket som i New York är helt sjukt.
Det ser mörkt ut nu men om ett under sker och jag skulle råka finna skatten vid regnbågens slut ska jag inte göra annat än att undersöka, läsa och skriva om världens (sneda!) vattenfördelning.

Vill du veta mer? Här är några länkar att börja med så varsågod, det är bara att klicka iväg dig ut på en informationstur om vattenläget i världen!

UN WaterTwitter och Facebook
UN World Water DayTwitter och Facebook
Water Aid Sverige på Twitter och Facebook


* * *

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Verkligen intressant och ett av de absolut viktigaste problemen att lösa. Och så svårt. Man blir galen över de situationer du beskriver och hur det är. Det är bra att du påminner oss. Vilken lyx det är att ha vatten i kranarna, att kunna dricka sig otörstig, laga mat med rent vatten och sköta sin hygien med mängder av vatten.

Related Posts with Thumbnails