lördag 29 mars 2014

Saftig morotskaka med ananas

Jag har alltid gillat att baka men är verkligen inte bra på det. Njae, jag har i alla fall ingen större bredd. Oftast blir det "säkra kort". Något pynt och piff är det heller inte tal om. Samma när det gäller mat. Att lägga gräslök i kors är inte min grej helt enkelt. Märkligt ändå för jag är annars bra på att pimpa paket, duka fina bord och fastnar lätt i pilljobb.
Varför jag nu då valde att baka en kaka till festen (ogillar bjuda främmande folk på ngt jag inte kan provsmaka innan!) övergår mitt förstånd. Eller inte. Först tänkte jag baka muffins med glasyr men insåg att en kaka skulle vara lättare att transportera med cykeln.

Receptet hämtat ur Vår bakbok av Barbro Lindgren och Birgitta Villner Gyllenram, KF Provkök (1996) Bokförlaget Rabén Prisma.
Jag lade även till några ingredienser och smaksättare. Då jag har en tendens att baka torra mjuka kakor tänkte jag ananasen kanske skulle göra kakan lite fuktigare. Så här i efterhand inser jag att jag nog pytsade i lite för mycket mjöl och kanske skulle tagit ut kakan ännu tidigare, trots att den stod 10 min kortare än enligt receptet. Tur för mig att skafferirenset fortsätter och jag råkade ha en liten burk ananas kvar från i höstas (inför temat Hawaii a la 80-talet). Kom i skrivandets stund på att jag faktiskt glömde vaniljen till smeten.

Glasyren är ett kapitel för sig. Kokboken var igenslagen för längesen och jag skulle vispa ihop "på känn". Tog sista klicken smör i paketet, som visade sig vara 30 gram istället för 25 som i receptet. Vände ner all philadelphiaost som fanns i asken, dvs 200 gram, och vispade ihop med en gaffel. Blev osäker på hur mycket florsocker som egentligen skulle i så jag tog fram kokboken igen.
Hahahah, det skulle visst bara vara 60 g ost!
Jaja, jag hade varken mer smör eller ost så det var bara att vispa i florsocker tills det blev en hyfsat fast smet. Smaksatte även glasyren med en pressad citron.

Det blev inte bättre än så här. 
Utan kameramobil eller batteri till gamla digitalkameran
 gick det inte att föreviga denna godbit.

Saftig morotskaka med ananas

2 ägg
2 dl socker
150 g smält smör
1 stor morot, riven
3 ringar (burk)ananas
1 apelsin, zest
1 citron, zest + juicen
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel (ungefär)
1 tsk ingefära, malen (ungefär)
lite riven muskot

GLASYR
200 g philadelphiaost
30 g smör
1/2-1 citron, pressad
3-4 dl florsocker

riven kokos

Smält smöret och låt svalna lite. Skala och riv moroten. Hacka ananasringarna i småbitar.
Smörj och "bröa" springformen med riven kokos.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronsaft, apelsin- och citronzest och smöret.
Rör sedan ner den rivna moroten och ananashacket.
Blanda de torra kryddorna och bakpulver med ett par deciliter av mjölet och blanda i smeten.
Fortsätt röra ner resten av mjölet men se upp så att smeten inte börjar bli allt för "torr" och fast.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen (175 grader) i ca 50 minuter.
Du känner din ugn bäst och jag gräddade kakan knappt 40 min så kolla gärna kakan efter en halvtimma och var beredd på att det kan gå fortare.
Rosta ett par matskedar riven kokos i torr stekpanna och spar till garnering.

Bred på glasyren (ingen idé att snåla med den nu) först när kakan svalnat riktigt ordentligt och toppa med rostad kokos.
Själv bakade jag kakan dagen innan och glasyren breds på precis vid serveringen.
Eftersom jag tyckte den kändes torr stack jag några hål med en potiatissticka och "matade" med ett par skedar ananasjuice. Vet inte om det varit bättre att göra då kakan fortfarande var varm eller ej men tror det bidrog lite till att den faktiskt inte var så torr som jag trodde. Tvåhundra gram färskost är i och för sig väl mycket så det blir sannolikt över en del. Även om glasyren också bredes på kanten runtom kakan. Jag är övertygad om att det i så fall inte är särskilt svårt att komma på vad använda den till.

Smaklig fika!

* * *

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails