torsdag 20 mars 2014

Rödkål, grönkål och vårdagjämning


Förra veckan gick verkligen i kålens tecken. Brysselkål. Blomkål. Rödkål och grönkål. Faktiskt, jag som trodde grönkålen var slut för säsongen. Så plötsligt dök den upp lite varstans bland de ekologiska mataffärerna. Det har bland annat blivit grönkål i frukostsmoothie och som dagens rätt, med rödkål och blodapelsin. Och vad passar väl bättre än grönkrispigt och färgglatt idag som inte bara är persiskt nyår utan självaste vårdagjämningen.

Jag gillar att steka råa grönsaker, grönsakerna som de flesta annars nog är mest vana att koka. Bra att tänka på är att de tar olika tid beroende på tjocklek och såklart vilken textur det ska vara. Om rödkålen tänker jag till exempel lite på samma sätt som med pasta, att den ska vara al dente.

Rödkål och grönkål till lunch
1 port

100 - 130 g rödkål
80 - 100 g grönkål (repad)
ca 10 cm purjolök
olivolja
1/2-1 apelsin (blod)
Coriander & Chili, Santa Maria
flingsalt (citron)

Skölj, strimla och fräs purjolöken i olivolja. Strimla rödkålen och låt fräsa tillsammans med löken, på medelvärme. Skölj och repa grönkålen. Riv eventuellt stora blad i mindre bitar. Vänd ner med övriga grönsaker i traktörpannan (bättre att använda här än vanlig stekpanna då grönsakerna blir nästan som lite ångkokade istället för stekta).
Skär skalet av en apelsin och skär i skivor/bitar. Som vanligt har storleken betydelse så en hel apelsin kan bli för mycket att blanda med kålen så ät hälften till efterrätt, spara till kvällsmaten eller morgondagens middag.

Krydda med Coriander & Chili, ännu en vansinnigt god blandning från Santa Maria (nej, jag är varken sponsrad eller har fått gratisprodukter skickat till mig). Som korianderälskare är jag naturligtvis partisk i bedömningen här och smakkombinationen vitlök, koriander, chili och lime/citron är knappast ovanlig i Miss Meister's kök så har du inte just nämnda krydda så går det bra att krydda med lite chilipulver, vitlökspulver (eller riven färsk vitlök), pressad citron och så färsk koriander på slutet.
Smaka av med salt och eventuellt svartpeppar.

När grönkålen blir varm får den först en annan nyans, mer åt det klargröna hållet. Ligger den i för länge börjar den sen tappa färg igen och blir mer grådassig. Så var vaksam och ta av från plattan medan grönkålen fortfarande är härligt klargrön.
Servera med kokta svarta risnudlar.

Smaklig spis!

* * *

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilka färger - underbart!
Och tack och lov för vårdagjämning och ljuset åter Nu vill jag ha bortsmält snö och massor med sol!

Åsa sa...

Fröken Dill - Den färska rödkålen var ceris och nästan självlysande. Tappar iofs lite färg som tillagad men visst är det trevligt med färggrann mat.
Heheh, gissar du missat texten om vårdeppen. Gillar inte ljuset nu (och snö har vi sällan här ändå). Det går för fort. Hänger inte med.
Gillar hösten bättre. Snart är det jul. Igen. ;-)

Nässelblom och choklad sa...

Vilka härliga färger. Ser så gott ut. Här i mina affärer har jag inte sett till grönkål, men kanske i lite mer speciella butiker. Blev ju väldigt sugen på det nu när jag läser ditt inlägg… Gillar också hösten och höstens varma ljus och färgskala bättre än vårens ilskna skarpa ljus. Samtidigt är det underbart att få ljus igen och veta att det kommer att finnas en lång period. Det är det som är nackdelen med höst. Ändå är höst och vinter mindre kravfyllda.

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Jo, visst är det så Eva, kraven är svåra att borse ifrån under våren och hösten blir därför mer som ett välkommet andningshål. Men visst är det kul trots allt när allt gror, knoppas och växer fram nu. Har bara svårt med ljuset nu, som kommer för fort för mig. Brukar bli bättre fram i maj/juni.

Related Posts with Thumbnails