fredag 21 mars 2014

Vinbladsdolmar, väl värda mödan.

Finns det något så-rullar-du-tajta-vindolmar-kurs att gå? I så fall skulle jag behöva det. Pilligt jobb är bara förnamnet men äntligen har jag gjort mina första egna vinbladsdolmar! Första gången jag satte tänderna i en vinbladsdolme var jag inte överförtjust. Men som med så mycket annan mat har jag med åren kommit att gilla de små godbitarna, inte sällan ett vegetariskt alternativ på restauranger. Minns inte när jag köpte den men glasburken med vinblad har stått i mitt skafferi och hånat mig så länge att jag till slut gömde den långt in och väldigt högt upp.
Så i helgen som gick var det alltså dags. Dags att ta tag i jobbet, en gång för alla, och göra de där första egna vinbladsdolmarna. 

Som vanligt när jag ska laga saker med fyllning tar det flera dagar att förbereda. Linser ska kokas, smaker ska planeras och testas och ja, förmodligen drar jag bara ut på det oundvikliga och den sammanlagda tiden som går åt, inte minst mentalt, är långt överstigande den tid det egentligen tar, även om en nu får räkna med ett par timmar till rullande och kokande. När jag väl står där och blandar hittar jag dessutom på andra smaker än vad jag tänkt från början.

Då jag på allvar äter mig ur mitt skafferi är måtten av lite oprecisa pga att jag tömt förpackningar och kryddburkar så jag kan bara rekommendera att hela tiden smaka av. Lägg till, byt ut och testa dig fram till en smakblanding du gillar.
Tips om du är osäker: ta en sked matvete och linser och smaksätt separat, smaka dig fram, innan hela mängden fyllning kryddas. Ett annat tips är också att veckla ut och separera vinbladen innan rullningen börjar. Det var ganska så olika storlekar på bladen och jag sorterade i ett par storlekshögar. När de största bladen gått åt fanns ingen plats kvar i kastrullen (30 st) men fyllningen hade säker räckt till ytterligare 15-20 dolmar.
Fyllning: matvete, mots och kryddor

Vinbladsdolmar
ca 45 st

6 dl kokt matvete (eller korn, kamut, fullkornsris osv)
3 dl kokt mots (eller andra små linser)
1 msk pinjenötter
2-3 msk ramslök, torkad
2-3 tsk dill, torkad
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk koriander, malen
1-2 citroner
1 msk granatäppelsirap
svartpeppar

vinblad (inlagda i saltlag, Sevan)

ca 1/2 dl olivolja
vatten

Blanda matvete och mots i en bunke. Se till att inga klumpar finns (ta gärna en gaffel till hjälp). Blanda i kryddor. Smaka av. Tillsätt citronjuice från 1 citron och ringla över granatäppelsirap. Vänd om ordentligt och smaka av igen.
Som den uppmärksamme redan märk har jag inget salt med. Det för att vinbladen är väldigt salta så jag avstod helt från salt då det är svårt att i efterhand göra något "osalt". Bladen går naturligtvis också att skölja innan men det steget hoppade jag alltså över.
Kom på i efterhand att jag skulle stekt lite finhackad rödlök eller schalottenlök och blandat i fyllningen men det får bli till nästa gång.
Lägg de trasiga vinbladen i botten av den vidaste kastrullen du har.
Lägg ett vinblad med utbuktade bladnerverna uppåt och lägg på en sked fyllning. Nu börjar pilljobbet. Vik över, tajta till, vik in kanter, tajta till och rulla. Lägg dolmen med bladkanten/skarven nedåt i kastrullen.
Fortsätt så och lägg dolmarna så tätt som möjligt, tills hela botten är full.
Häll över ganska rikligt med olivolja, pressa över 1/2-1 citron och fyll på med vatten så det precis täcker dolmarna. Lägg sedan en tallrik över som hjälper dolmarna att hålla sig på plats när de nu sjuds i 20-40 minuter. Ställde också ner en glasburk med vatten i för att hålla nere assietten ordentligt. Eftersom matvete och linser redan är kokta i förväg tror jag det räcker med 20-30 min men lät ändå kastrullen stå där och sjuda på låg värme medan jag gjorde annat. Se bara till att det inte kokar torrt.
Tag sedan kastrullen av plattan och låt stå ett tag och svalna lite innan tallriken tas bort.
Hade helst haft en större tallrik men de jag har var för stora att passa kastullen
Burken med inlagda vinblad (Sevian 670g) är långt ifrån slut så finns det mindre storlekar att få tag på räcker det säkert gott och väl. Det blev en herrans många små blad "över" som jag inte klarade av att rulla in mer än ett stackars vetekorn i. Inte mycket till dolme då. Ska nog komma på någon mer rätt att använda de goda bladen till.

Så, om ni nu inte ska flytta, ha träningsläger, fylla år eller på annat sätt är sjukt upptagen i helgen så är det bara att kavla upp ärmarna och börja rulla vinbladsdolmar. De är helt klart värd mödan!

Trevlig helg!

* * *

4 kommentarer:

Kim sa...

SÅ sjukt imponerad! Och de smakade ju hur bra som helst!

Åsa sa...

Kim - Tack! De blev ju goda. Definitivt inte enda gången jag gör dolmar. Borde gå fortare att få till, om jag bara övar lite mer.

Nässelblom och choklad sa...

Åh, vad gott det låter. Har själv tänkt tanken att göra vinbladsdolmar många gånger, men inte kommit till skott. Har också ett motstånd och en lång startsträcka på sådant… Kan tänka mig att de blev goda med den här fyllningen! Någon gång kommer det kanske att bli av - blev i alla fall inspirerad nu.

Unknown sa...

Hejsan!

Årtal tillbaka gjorde jag dolmades och fick lära mig, att dels lägga vinbladen i varmvatten i 30 min.
Antagligen drar det ut en del av saltet, och gör dem mjukare och lättare att handskas med. Men för att undvika att de blir sega, ska man ta en handfull sumak och hällande kokande vatten över detta, och sen filtrera bort sumaken (i Melittafiler el gnm ett durkslag,förstås.)(Nu för tiden skulle jag låta det dra ett tag, som te) Sumak gör bladen mindre sega, tycker också att det tillför en angenäm syrlig smak, men är osäker om det kommer från myntan som jag har i mitt recept. I allafall slår man ihop detta sumakavkok + vanl. vatten och så sjuder man dolmarna i c:a 30 min.
Bara ett tips! hälsar
Grid
PS Sumak finns att köpa i olika asiatiska affärer och nere i Hötorgshallen

Related Posts with Thumbnails