måndag 23 mars 2015

Agriturismo och vintertomater

Vintertomater
Måndag. Regn. Mulet.
Agriturismo Le Stanzie. Promenad i området. Kort på Maj som tar kort på svart orkidé.
Vintertomater en masse
99 % egen tillverkning av maten de serverar.

Eva berättare om Hildegard (av Bingen)
Vansinnigt god mat!! Och så en lagerbladslikör efter maten. Tjena så god den var!!
Gallipoli. Västkusten. Standpromenad, vackra fasader. Mäktigt hav. Blåst.
Skaldjursinköp i hamnen
Middag i stora rummet. Skaldjurstjossan. Jag rester från söndagen plus fritterade auberginebollar.

Ja, så här kan minnesanteckningarna se ut för en dag i Italien. Det är vansinnigt mycket vi hinner med under en dag. Många intryck att smälta. För att inte tala om alla maträtter att hålla reda på!
Vintertomater vid entrén
Idag gjorde vi bland annat ett besök på fantastiskt vackra Le Stanzie, en så kallad agriturismo. I Italien är det samma som en lantbrukgård och ett slags turistboende. I princip all mat som serveras där är egenproducerad (och ekologisk?). Le Stanzie var så vansinnigt fin och bilderna gör definitivt inte platsen rätta. Lunchen vi fick där var nog bland det godaste jag ätit.
Precis när vi skulle slå oss ner vid bordet vinkades vi in till en annan del av restaurangen. Ett otroligt vackert gamaldags kök med öppna spisar. Överallt i taket hängde klasar av gula pomedores - vintertomater. En tomatsort något besk i smaken jämfört med de röda tomater vi är vana vid men väldigt, väldigt god. Där bjöds på en starter. En slags soppa/gyta som dessvärre hade kött i sig så det blev inget för mig. Men. Vad var det i den där soppan egentligen?
Svarta kikärter! Minsann, det visste jag inte ens att det fanns.
Väl tillbaka vid bordet börjad så matfrossan. Skålar bars in med än det ena än det andra. Några med kött i men tillräckligt många med bönor och linser så ingen risk att gå hungrig därifrån! Stekt bröd, vita bönor (fava) och cikoria. Bonbönspuré och stekt bröd. Vintertomater. Flera ostsorter. Pèttole (fritterad deg?). Och mycket mer.
Jag skrev, åt och drack, skrev lite till, åt, glömde skriva ner hälften, åt, drack och lyssnade till E som berättade om tyska Hildegard von Bingen, född 1098, och hennes bravader. Hildegard har bland annat skrivit böckerna Hildegards kök - råd och recept för ett liv i hälsa och Hildegards örtabok - förebygg och hela.
Sen var det dags för efterrätt. Apelsin, rå fänkål och likör! Kanske bland de godaste likörer jag smakat var Allorino - lagerbladslikör.

Tack för maten!
 
* * *

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Vilken fantastisk resa med de inspirerande mat- och trädgårdspersonligheterna Hannu och Sanna. Skulle gärna varit med där:) Så mycket gott och så mycket spännande ni gjort. Jag får dela upp och läsa lite då och då för att ta till mig allt du delar med dig av. Det måste ha varit underbara dagar. Det är så gott med alla fina grönsaker som finns i det italienska köer och även om man inte äter kött, brukar det vara lätt att hitta mycket gott. För flera år sedan fanns svarta kikärter i en butik här i Stockholm, mannen som hade butiken pratade varmt om dessa nyttiga ärter. Tyvärr försvann butiken efter en kort tid och jag har aldrig sett några svarta kikärter efter det.

Related Posts with Thumbnails