söndag 8 mars 2015

Plättar av hirsmjöl

Under julhelgen gav jag mig på ett försök att rensa och organisera mina tiotusentals digitala bilder och upptäckte då en hel del bilder på pannkakor, plättar och blinier vilka aldrig blivit bloggade. Det är inte så att jag helt givit upp mina intentioner att hålla mig med fullskalig vegansk kost men jag tycker det är så oerhört svårt att få till goda pannkakor, plättar, grönsakspuckar, vegobollar m.m. som håller ihop utan ägg. Ogillar även starkt bakpulver och bikarbonat så därför slinker ett och annat ägg igenom.

Det kan var just p.g.a. äggen som gjort att jag aldrig kommer mig för att blogga om dem samt att jag verkligen suger på att skriva ner recept meddetsamma. Verkar vara något av en expert på att höfta mått och blanda ingredienser lite efter känslan för stunden. Hur olämpligt som helst för den sporadiska bloggare jag är. Dagens inlägg skrevs t ex för exakt 4 veckor sedan.
Dessa hirsplättar blev oväntat goda. Påminner lite av amerikanska pannkakor fast mindre torra och riktigt fluffiga. Hemligheten är sannolikt den vispade äggvitan.

Plättar av hirsmjöl
ca 7 st

1 ägg
1 dl mjölk
1 dl hirsmjöl
1/2 dl boveteflingor
1/2 tsk salt
rapsolja (till stekning)

Separera ägget och blanda mjölken med äggulan.
Vispa in mjöl, salt och boveteflingor i mjölk- och äggblandningen.
Vispa äggvitan hård och vänd försiktigt ner i mjölksmeten.
Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut smeten i stekpannan, max 2-3 åt gången. Stek på båda sidor tills gyllenbrun.
Servera med färska bär, apelsinskivor och lönnsirap.

Smaklig spis!

* * *

Ursprung: 2015-02-0

2 kommentarer:

Kristiina sa...

Fina plättar och ännu snyggare tranor !!! ;)

Åsa sa...

Kristiina - Visst är tranorna fina! :-) Köpte på designmarknaden À la London på Auktionsverket i julas. Har en slags tranmobil också där fem olika tranor hänger i samma tråd.
Köpte örhängen av vikta tranor till min syster också :-)

Related Posts with Thumbnails