måndag 13 oktober 2008

Rättvisemärkt


Den här hyllan sprang jag på i en av den större matvarukedjas 168 butiker som ägs av stora detaljhandelsbolaget Axfood. Vilken syn! Allt här i hyllan är Rättvisemärkta produkter. Och vilket sortiment! Vore inte det en idé att ta efter? Jag vet att en del butiker väljer att t ex ha en separat ekologisk hylla/avdelning, en hylla/avdelning för endast ett märke osv. En del väljer dessutom kan de mixa och så att säga ha alla alternativ som finns av en och samma vara på samma ställe.

Det tycker jag är en bra idé. Och såklart finns det en väl utarbetad tanken bakom det. Det är naturligtvis en hjälp för alla dom som inte bryr sig. För alla dom som bara handlar på rutin. För alla dom som aldrig tittar sig runt i butiken efter nya produkter, nya frukter, nya sorter och smaker. Det är för att alla dom också ska få chansen att välja ett ekologiskt alternativ eller i den mån det finns även ett rättvisemärkt alternativ. Då handlar det ju helt enkelt bara att flytta handen någon centimeter. Ingen omväg. Minsta möjliga ansträngning att bry sig om samhället. Den individuella insatsen för en bättre värld är således minimal.

Men visst var det lätt att låta sig bli imponerad av denna hylla i den stora vanliga mataffären. Mer sådant vill jag se!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails