måndag 19 oktober 2009

Edamame - helt vanliga gröna sojabönor


Tjoho! Äntligen! Som jag har letat. Säkert är det många av er där ute som sedan länge vet var ni ska få tag på dessa godbitar. Nu har jag trots allt inte hittat färska, vilket verkar vara helt omöjligt, så det får duga med frysta. Ni som ätit på restaurang,troligtvis japanska, har säkert fått dessa bönor serverade som en liten aptitretare innan maten. De serveras varma, i sina skidor som inte ska ätas, och saltade och är bland de godaste bönor jag ätit. Håller såklart med Lisa om att de är det optimala snackset. På About.com. Japanese Food kan du hitta en bildserie om hur du bäst tillagar edamame. I USA heter dom edamame. Jag har inte hittat någon översättning för det men efter en del letande och sökande förstod jag att det helt enkelt är gröna sojabönor! Och någonstans i bakhuvudet har jag för mig en annan Göteborgsbloggare nämnt något om frusna sådana i påse men hittar inget just nu.


Och visst - Hung Fat levererar! I butiken Gain Trading Asian Livs på Östra Hamngatan 19 hittade jag påsarna med 500g frysta gröna sojabönor och lyckan var ett faktum :-) Kokade några minuter i lätt saltat vatten, avrunna och sedan på med flingsalt. Enklare lunch kan man inte få!
Smaklig spis!

6 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Under tiden jag skrev en kommentar i soppinlägget kom ett nytt. Du är sååå flitig! Det är gott med färska sojabönor. Jag har själv tänkt skriva om dem i ett inlägg, men har av någon anledning inte kommit till skott. Hade ju varit kul med ytterligare ett tvillinginlägg - vi brukar ju tänka lite lika där...Ha en bra vecka!

Emmie sa...

Ica säljer också frysta gröna sojabönor under deras ICA Selection märke... tror det heter ica selection ialalfall. Har funnits några månader nu tror jag. Ifall det är lättare att komma åt så :)

Mimo sa...

Tack för din kommentar hos mig idag, den värmde. Önskar att jag kunde få lite aptit av dina bilder, men den vill tyvärr inte infinna sig...

*Kram!*

Åsa sa...

nässelblom och choklad - Hihihih, ja det är något särskilt mellan oss, så det var ju inte helt otippat :-) Och du förstår, jag har en ny dator!! Så nu slipper jag de värsta stressmomenten då det kunde ta en timma att bara skriva en rad och försöka få laddat upp en bild i bloggen. Jobbar också på att få tillbaka skrivlusten och hoppas att det smittar av sig på min övriga tillvaro :-)

Emmie - Tack för tipset! Det blir till att kolla nästa gång jag stövlar till ICA!

Mimo - Åh, jag önskar jag hade någon mirakelkur som tog bort det onda! Gissar att det annars bara är tiden som läker det mesta. Kramar igen!

Anonym sa...

Hej!

Kan tipsa omm att frusna sojabönor numera går att köpa i 250 g askar i Willys & Hemköps butiker! Detta är en nyhet och säljs sedan november förra året.

Harry Pupin sa...

Fruktansvärt för oss soja-allergiker/soja intoleranta. Den allergiska reaktionen är mycket kraftigare med färska gröna sojabönor än med fermenterade eller kokta sojabönor. Magsjuk i flera veckor efter att ha fått i mig en gnutta.

Related Posts with Thumbnails