måndag 19 oktober 2009

Krämig blomkål- och potatissoppaNu är hösten här på riktigt. Det har varit ett par veckor med strålande fint väder men superkallt. Nu har temperaturen stigit lite igen, samtidigt som det gråa mulna vädret kommit tillbaka. Urk! Hellre 2 minus och klarblå himmel än 10 plus och mulet.

Inget passar väl bättre än en god krämig soppa nu då? En vanlig variant jag ofta kokar är blomkål- och potatissoppa. Purjolök, potatis, blomkål och vitlök kokas länge i grönsaksbuljong. Men vet ni, i förra veckan såg jag denna soppa hos Ilva. Hon är så snittsig och rostar blomkålen, potatisen och löken innan den kokas och mixar sedan soppan. Så det fanns ju inget annat att göra än att pröva!
Jag bytte ut rosmarin mot citrontimjan och slängde i några vitlöksklyftor också. Kanske var det också brödbakandet i tv under morgonen med surdegsMartin och Heléne (som båda har nyutkomna böcker) som gjorde mig lite extra sugen på soppa. Dock blev det inget bröd för min del. Men väl en supergod soppa. Tack Ilva!
Krämig blomkål- och potatissoppa

500 g blomkål
400 g potatis (Asterix)
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
olivolja
citrontimjan, färsk eller torkad
1 liter grönsaksbuljong


Skölj och dela blomkålen, potatisen och löken. Det går utmärkt att behålla skalet kvar på potatisen. Häll i olivolja i botten av en långpanna och fyll den med grönsaksbitarna. Sätt in i ugnen på 200 grader och låt stå där tills de börjar få färg. Koka upp grönsaksbuljongen. Häll i de rostade grönsakerna och potatisen samt citrontimjan och låt koka några minuter. Tag av plattan och mixa med stavmixer. Jag mixade inte sönder precis allt utan lämnade en och annan bit kvar som är gott att tugga på.

Som tur var tipsade Ilva om att ha uppkokat varmt vatten till hands utifall soppan skulle bli för tjock. Jag tillsatte ett par deciliter till. Det är en smaksak hur tjock eller tunn du vill att soppan ska vara. Jag föredrar den lite tjockare. Det går ju alltid att tillsätta mer vatten senare om jag vill tunna ut den. Servera med vitlöksrostat surdegsbröd.
Och så här rosig på kinderna blir man efter dryga 3 timmars promenad med påföljande soppkokande ;-)Smaklig spis!

3 kommentarer:

Ilva sa...

ååå vad du är söt! På ALLA vis!

Nässelblom och choklad sa...

Mmm, vad gott. Ja, det var lite överkurs att rosta grönsakerna innan - men jag kan tänka mig att det blir väldigt bra. Låter inte ens särskilt krångligt, så jag får ta och testa. Du är jättesöt med friska rosiga kinder!

Kinna sa...

Ja, du är jättesöt och har massor av charm! kram

Related Posts with Thumbnails