Det pågår en tävling mellan de nordiska länderna Sverige, Finland, Danmark och Norge. En fikatävling. Nordic Fairtrade Challenge. Trots att vi i Sverige konsumerar endast 1 procent av det kaffe som produceras, till skillnad från exempelvis USA som handlar över 30 procent, ligger vi i topp vad gäller mängden kaffedrickande/person. I snitt dricker vi ca nio (9) kg kaffe/år i Sverige. Finland dricker tydligen ännu mer men jag hittar inga siffror nu. Den 20 oktober gäller det att dra ihop så många fikasugna som möjligt och såklart välja Rättvismärkta produkter! Anmäl dig här!
Varför ska vi då välja Rättvisemärkt kaffe när vi handlar undrar ni? Jo, för att kaffe är, näst efter olja, världens mest sålda råvara inom världshandeln. Trots det är det väldigt lite pengar av det vi betalar för kaffet som kommer de ca 25 miljoner odlarna tillhanda. Vanligtvis får de inte ens pengar tillräckligt för att täcka kostnaderna för odlingen. Genom att certifiera sig till Fair Trade garanteras producenterna bättre betalt och bättre villkor. Det betalas även en premie vilken uppmuntras att användas för t ex en skola, en gemensam samlingsplats osv, för att på ett eller annat sätt främja samhällsutvecklingen.
FLO-Cert är själva kontrollorganet som utfärdar själva certifieringen samt kontrollerar att de certifierade odlarna uppfyller de kriterier som krävs för att få sina varor rättvisemärkt. FLO-Cert är sedan 2 år även ISO 65 ackrediterad vilket betyder att de tillhör den ledande internationella kvalitetsnormen för certifieringsorgan.
Rättvisemärkt, eller Fairtrade, är ingen miljömärkning i första hand utan handlar snarare om mänskliga rättigheter. Odlarna ska få bättre ekonomiska villkor, dvs en skälig lön för sitt jobb och ett garanterat minimipris på sin produkt. Motverkande av barnarbete och diskriminering, främjande för demokrati och fackliga sammanslutningar är också kriterier som finns liksom bidrag till samhällsutveckling där odlarna lever.
På Rättvisemärkt's hemsida kan du här läsa mer ingående om de olika kriterierna.
Rättvisemärkt är för övrigt en av de 24 medlemsorganisationerna i Fairtrade Labelling Organization (FLO) som arbetar för att förbättra livsvillkoren för producenter i världens fattigaste länder. Tillsammans utformar de standards och kriterier som ska uppfyllas för märkta Fairtradeprodukter. Det är de 24 organisationer som också äger själva loggan
Och såklart är det inte bara kaffe som är Rättvisemärkt. Här hittar du hela produktlistan på Rättvisemärkt varor som finns i Sverige. På FLO's hemsida hittar du mer information och förklaringar om de olika Fairtrademärkta råvaror och produkter samt vad som gäller för sammansatta för att produkter som t ex choklad, ska få märkas med Rättvisemärkt.
Så, vad är alternativet? Nästa gång du ska handla så se till att plocka med dig Fairtrade-märkta produkter. Oavsett om det gäller kaffe, te, kakao, bananer, blommor, socker, vaniljsocker, honung, ris, vin... ja listan kan göras lång. I Sverige finns nu ca 800 Rättvisemärkta produkter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar