onsdag 30 juni 2010

Mango


Indien är världens största producent och exportör av mango. Efter nån timmas googling av mango framgår att den ofta refereras till som "King of fruits" Det finns naturligtvis en hel massa olika sorters mango, liksom det finns olika äppelsorter, päronsorter, apelsinsorter osv. Dessutom finns det även två större arter av mango varav en är mer rund/oval och den andra mer som avokado och liksom njurformad i sitt utseende. Av alla sorter verkar kungen av "King of fruits" vara Alphonso. En mogen mango skall vara gul-orange, eller t o m röd, i skalet som blir mer och mer intensiv allteftersom mangon mognar. En mogen mango ska också var lite mjuk när man trycker lite lätt på den.

Enligt den beskrivningen av en mogen mango samt alla bilder och information jag hittat hittills, har jag svårt att lista ut vilken sort de allt för ofta gröna mangos, med en lätt röd rodnad, som vanligtvis finns i våra butiker är. Förmodligen är det ändå Alphonso men det är svårt att hitta en riktigt mjuk och mogen mango. Inte ens efter några dagar hemma på köksbänken mognar den ordentligt. Allt för ofta är mangon också full av mörka trådar (ej att förväxla med det fibriga kärnhuset i mitten). Jag har en gång för längesedan blivit informerad om att det faktiskt är köldskador som orsakar de trådarna. Likadana hittar man ofta i avokadorna.


För ca 10 år sedan fick jag däremot syn på något som kom att bli min absoluta favoritfrukt bland alla frukter. Mango från Pakistan! Jamen alltså, jag tror nästan jag skulle kunna leva på dom. Jag glömmer aldrig den unga tjejen i kassan och minen hon gav mig när hon fick syn på den. Hon tittade frågande på mig och undrade om jag verkligen skulle köpa denna "dåliga frukt"? Jag övertygade henne om att så var fallet och hon lovade att själv smaka senare på lunchen!

Förmodligen var det en Sindhri eller Chaunsa. Vad som skiljer dessa mer gula och till formen annorlunda än de annars ganska gröna mangos är främst sötman. Förmodligen därav det ganska vanliga namnet honungsmango (honey mango) kommit. Det är bra mycket lättare att hitta en mogen och ätbar mango av dessa sorter. Jag har ännu inte behövt slänga någon under de ca 10 år jag ätit sådan mango. De andra varianterna kräver mer tur och tålamod för att få den att smaka sött, lent och mjukt, precis som en mango ska.
Denna underbara mango är supergod precis bara som den är men också tillsammans med jordgubbar och lite yoghurt som frukost. Eller varför inte tillsammans med papaya, pressad limejuice, finhackad röd chili o ev lite rörsocker serverat till grillat eller varför som efterrätt på glassen.


Passa på nu att frossa i den guldgula honunssöta mangon! Dyra? jorå, men priset varierar en hel del. Tips kan vara att gå till någon av de asiatiska livsmedelsbutikerna som oftast har ett lägre pris än de större matkedjorna.
Och köp nu inte med en slät och lite gröntonig sådan utan välj ett mjukt och skrynklig exemplar som nästan ser lite dålig ut. Ni kommer inte ångra er - det lovar jag!

5 kommentarer:

Victoria sa...

Ett tips med honungsmangon:
Dela en hel mango på mitten och kärna ur den. Fyll den med grekisk yoghurt blandad med granatäpple och ev lite lemoncurd. Stek lite cashewnötter och sötmandel lägg ovanpå. Toppa med lite mer granatäppelkänor och kanske lite citronmeliss.

Helt sjukt god efterrätt!

Kram Victoria

görel sa...

Jag håller verkligen med om den pakistanska mangon, första gången jag åt den var när vi hade varit i Chinatown i New York och köpt lite roliga frukter. Jag trodde jag var i himlen. Däremot blev jag ruskigt besviken på den vackra drakfrukten, som är just bara vacker.

Åsa sa...

Victoria - mmmm, gott så det förslår! Jag brukar rosta riven kokos istället för nötter till efterätter.

Görel - Jamen precis så är det! Till och med frukterna är ordnade efter klyschan "det är insidan som räknas" ;-)

Mikkan sa...

Oh, kul, jag har nyss upptäckt denna goding också, helt magnifik frukt!

Åsa sa...

Mikkan - Åh, lyllos dig! Jag minns den där första gången då jag med skepsis kom hem med en "rutten" frukt och aldrig för mitt liv kunde ana eller ens föreställa mig att den skulle smaka så underbart! Den upplevelsen kommer ju aldrig igen

Dessvärre verkar den redan vara slut för säsongen :(

Related Posts with Thumbnails