onsdag 9 juni 2010

Sista kvällen med "gänget"

Idag är det ett år sedan jag vaknade upp hemma i min egna säng igen, efter ett halvår i Santa Barbara, California.

Tomt. Konstigt. Skönt. Spännande. Förväntansfullt.


Aldrig tidigare hade organisationen haft bättre koll på siffrorna i Santa Barbara förrän efter mitt halvår där. Go figure! Det måste vara vinet som fick allt på plats ;-)
Sista kvällen med "gänget" = bokföring tillsammans med vännerna tejprullen, pennan, post-it, xledger (norskt bokföringsprogram), skrivare, scannern och så sist men inte minst lokalt vin. Minns inte riktigt men tror det var Monica Zetterlund som strömmade ut ur högtalarna.

Önskar så att jag hade haft mer tid över. Mer fri tid för upptäcktsfärd, vin och vila. Stort vindistrikt i Santa Barbara County med över 60 vintillverkare och nästan 100 kvkm vinodlingar. Vill ni få er en bild av var i California distriktet ligger samt omfattningen av alla wineries så klicka här. Ni som sett Brothers & Sisters känner säkert igen platserna. De har sin bas i Ojai som ligger i Ventura County, grannregionenen som ligger mellan Santa Barbara County och Los Angeles County, och åker hit och dit bland vindistrikten.

Kan inte begripa vart året tagit vägen? Jag ska inte sticka under stol med att jag hade förväntningar på det året. Året som skulle bli året då jag fick jobb. Året som skulle vara då allt löste sig. Året som jag skulle bli smal igen. Året då jag skulle ta mitt första svarta bälte i Taekwon-Do. Året då jag skulle hitta kärleken.

Men icke.

Visst var kraven höga men jag tycker ändå det skulle vart trevligt om åtminstone någon av alla önskningar slog in. Till dess ska jag fortsätta drömma, längta och önska mig ett annat liv.


Och vinet i USA. Som ni säkert vet kan man köpa vin och sprit i mataffären. Lyxigt värre för en som är van att med andan i halsen, precis hinna innanför dörrarna på Systemet (förresten, säger ni kanske hellre Bolaget?) innan de stänger en lördagseftermiddag. Men jag saknade faktiskt Systembolaget. Där finns verkligen ett "system" för vinerna. Lätt att hitta alltså. Där finns kunskap om viner. Där finns information om viner, druvor och allt som man kan tänkas behöva veta vid val av vin. Det fattades mig verkligen over there.

Oftast var vinerna indelade efter druvsort. That's it. Ingen katalog, ingen övrig information. Jag är ingen direkt druvjagare utan går snarare efter systembolagets smaktyper. Inte sällan med fler druvor i. Dessvärre har jag ingen större koll på alla druvsorter i vinerna jag gillar. Favoriten är väl Tempranillo, Garnacha och Mazuelo (Riojaviner), Shiraz och Pinotage, Cabernet Sauvignon slinker alltid ner och så Castelao, druvan i Periquita Reserva och så Pinot Noir. Tricket med t ex Pinot Noir är att hitta de "kryddiga & smakrika" vinerna med druvan och inte de "mjuka & bäriga". Samma druva men helt olika karaktär på viner.

På min födelsedag hade jag köpt en flott vinflaska från Santa Barbara Winery. Kostade nära 40 USD. Jag sparade lite på den och tänkte fira till påsk eller så. Det är de dyraste 75 cl jag hittills handlat och med all sannolikhet de dyraste jag någonsin kommer handla.
Puts väck.
Nä, jag hade inte druckit upp den. Papperspåsen stod kvar i garderoben - tom. Vem som la vantarna på den vet jag inte. Otrevligt bara att veta någon varit inne i garderoben och rotat. Och så snuvad på konfekten har jag sällan varit.

By far, the most expensive fermented juice of grapes I've ever laid my hands, not taste buds, on. No tasting what so ever. Not even a single little droplet.

5 kommentarer:

Annika sa...

Men, så snöpligt med vinet! Vem kan ha varit så ful, och stulit flaskan?

Det kan var aganska jobbigt att se tillbaka på sina förväntningar. Jag förstår att du hade hoppats på och önskat mer. Risken är givetvis att man till slut slutar hoppas och önsla sig saker, för att det inte blir i närheten av det önskade.

Hoppas att du ändå känner att du har kraft kvar att dröma och planera. Kram!

Åsa sa...

Annika - ja, alltså vinet är en gåta men det puckot jag jobbade med och andra festande norrmän som kom och gick så blir jag inte förvånad. Trodde dock att jag åtminstone skulle få ha den ifred i mitt rum istället för att riskera att den försvann från köksbänken :/

Och det är väl lite så att man slutar hoppas men jag kände mig så på G och var övertygad om att nu vänder det! Nu var det liksom dags för min tur och sen ramlade jag ner i det djupaste hålet hittills. Nu är det bättre än i höstas men ff inget "uppnått" i livet mitt. Kanske är det bara en begynnande 40-årskris som spökar ;-)

Nässelblom och choklad sa...

Vad trist att vinet försvann på det där sättet. Och vad tråkigt att din energi och känslan av att vara på g, inte gett så mycket resultat. Ibland känns saker och ting verkligen orättvist. Jag önskar dig kraft att fortsätta hoppas och energi att fortsätta jobba mot det som du önskar dig. Jag tror ju på dig och att din tid ska komma. Du har så många kunskaper och talanger - att inte ta vara på dem är slöseri. Tyvärr är det ibland svårare för arbetsgivare m fl att se vad man kan om man inte har gått exakt den spikraka väg som de kanske förväntar sig. Jag önskar dig lycka till med att förverkliga flera av dina drömmar snarast! Stor kram/Eva

Sara sa...

Nej, vad trist! Men annars lâter det underbart!

Kram, Sara

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Tusen tack!!! Jag vet att den finns där inne någonstans - gnistan. Det är nog bara mest frustrerande att inte riktigt hitta rätt och liksom få utlopp för den i rätt sammanhang osv. Jag tror väl ff som i den där trisslottsreklamen - plötsligt händer det! ;-)

Sara - Visst gör det. Ska erkänna att det kändes lite lyxigt att sitta vid kökbordet med vin och samtidigt liksom vara på jobbet.


Kramar till alla söta ni!

Related Posts with Thumbnails