måndag 11 april 2011

Orange mat på en grön måndag


Tänk så lite sol kan göra för en bild. Idag blev det orange och röd mat. Kanske inte vad man tänker sig på en "grön måndag". Eller ja, med det menas väl egentligen en köttfri måndag. Och det är ju varenda dag i veckan för mig.
Varje måndag tipsar Svd om vegetariska rätter. På Twitter finns taggen #vegomiddag att följa vilket såklart går att göra ALLA dagar i veckan och inte bara på måndagar.
Jag som inte äter kött har inte riktigt koll på det här med köttfri måndag. Hittade en särskild (tråkig) sida för just detta fenomen. Eller kampanj som det visst är. Amerikanska varianten Meatless Monday som tydligen har rötter i första världskriget... eh, funderar kring varför precis allting i landet over there alltid har någon anknytning till ett jäkla krig någonstans... Den brittiska kampanjen Meat Free Mondays har den absolut snyggaste och mest användbara hemsidan av dem. Historien är inte lastgammal utan är sprungen ur klimatfrågan och den globala uppvärmningen. Rajendra Pachauri, klimatforskare och ordförande i FN's klimatpanel IPCC som 2007 mottog Nobels fredspris tillsammans med Al Gore, menar att köttproduktionen idag släpper ut mer växthusgaser än vad våra transporter gör. (Dr Pachauri har dock fått en del kritik genom åren och det är nog många som vill se en ny ordförande för IPCC nu) Meat Free Monday sponsras dock av Goodlife, vars produkter jag är lite nyfiken på att pröva men har inte hittat en enda här i Göteborg i alla fall. Självaste David Attenborough och hans organisation World Land Trust stöttar i sin tur Goodlife i deras kampanj om en köttfri måndag. Och här borde jag research mer och berätta lite om detta med köttproduktion, miljö och så vidare. Men jag har inte alla chips i påsen längre och det snurrar och håller på alldeles för mycket där inne i skallen för att alls kunna bli klar och publicera ett sådant inlägg.
Och så kan man fråga sig vad Paul Mc Cartney med det hela att göra?*
Orange mat på en måndag
1 port

1-2 morötter
1/2 röd paprika
7 cm purjolök
olivolja
örtsalt
svartpeppar
1 tumstor bit färsk ingefära
100g kokta kikärter
1/2 pressad citron

Tvätta purjolöken ordentligt och strimla. Skala och skär morötterna i stavar och strimla paprikan grovt. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs först löken innan du tillsätter grönsakerna. Stek på medelvärme. Skala och riv under tiden en bit färsk ingefära. Salta och peppra och rör i den rivna ingefäran. Blanda i de redan kokta kikärterna och pressa över en halv citron. Stek en liten stund till så att kikärterna också blir varma. Vill du ha det krämigt och gojigt så rör du i lite kokosmjölk, havregrädde eller goja av egen smak.


Smaklig spis!* Jorå, Paul har också en egen kampanj, tillsammans med hans döttrar Stella och Mary, som drog igång 2009.


***

3 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Härligt med orange mat! När man mest äter grönt är det ju alltid köttfri dag så det blir ju inte riktigt samma dag. Tanken är ändå tilltalande - för visst gör det skillnad om alla övergår till en köttfri dag i veckan. Ha en bra vecka förhoppningsvis med mera sol!

em sa...

Visst har jag sett "Meatless Monday", men inte reflekterat över spridningen eller ursprunget.
Kan bli irriterad över att amerikanska receptsidor (och då menar jag icke vegetariska sidor) är så fantasilösa och nästan alltid har pastarätter när det ska vara vegetariskt. Och är det något jag inte älskar så är det pasta.
Margaretha

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - och trots all denna uppmärksamhet kring köttfria dagar äter vi kött som aldrig förr. Läskigt.

Margaretha - Jag kan inget annat än hålla med. Jag gillar förvisso pasta, äter dock enbart fullkorn, men försöker variera mig och använda matvete/dinkel, rött ris, potatis, bröd, quinoa och såklart består oftast huvuddelen av grönsaker.

Related Posts with Thumbnails