onsdag 13 april 2011

Linssoppans dag - som var igår


Idag (läs igår) är det linssoppans dag. Fråga mig inte hur länge den funnits, om den ens har funnits tidigare, eller vem som initierat denna dag. Förmodligen ett stort linsföretag.
Säg finns det inte en dag för precis allt? Årets 365 dagar är var och en ägnad åt mat som fettisdagen, våffeldagen, kanelbullens dag, kladdkakans dag, kåldolmens dag och historiska händelser, bibliska händelser samt världsengagerande frågor som t ex World Toilet Day, Barnkonventionsdagen, Världsbokdagen, Mänskliga rättigheternas dag, Världsaidsdagen, Internationella kvinnodagen och inte minst Internationella vattendagen (roddat av IRC) som råkar infalla på min födelsedag!


Men idag är det alltså linssoppans dag. Linssoppa är inget jag vanligtvis lagar men däremot har jag ofta kikärter och andra bönor i sopporna. I receptsamlingen finns bara ett recept på just linssoppa. Men det är inte vilken soppa som helst. För tre år sedan blev jag bjuden på just denna soppan och upptäckte då läckerbiten Ratte. Nästan som färskpotatis mitt i vintern. Ingen nyhet för er förstås med den har kommit att vara mig en kär vän i alla möjliga rätter. En annan av mina ständiga följeslagare i köket är detta tunna häfte, som ni ser bak- och framsidan av på bilderna, vilket säkert har femton år på nacken. Det åkte med hem från affären en gång då jag säkert köpte kikärter. Förutom älsklingarna belugalinser är de nog att betrakta som stapelvara hos mig tillsammans med morötter, lök av något slag och kanske nästan rödbetor också.
Så, om inte i soppa så åker det ner linser och bönor i min mage flera dagar i veckan.


Hoppas ni alla hade en smaklig linssoppsdag igår!

***

3 kommentarer:

Rasmus sa...

Jag håller med dig om att det finns för många sådana dagar. Denna instiftades i år, men inte av något företag eller lobby utan av några matbloggare, för att hylla en nyttig, god och mångsidig rätt. I mitt tycke har den mycket större existensberättigande än t ex kanelbullens dag som är ett branschpåhitt för att sälja mer...

http://lottabrinck.wordpress.com/2011/03/22/linssoppans-dag-den-12-april/

em sa...

Nej, ratte har inte nått hyllorna på landsbygden än - det ta'r säker ett bra tag till.
Mitt favoritrecept på linssoppa kommer från en av Lappés böcker, tror inte att det var den första, "Mat för en fattig planet", utan nästa - vad nu den hette.
Hennes första böcker var fruktansvärt proteinfixerade, och lite omständiga, men en del av recepten använder jag tämligen ofta fortfarande.
M

Åsa sa...

Rasmus - hehe, jo jag vet. Har t o m en av hennes kokböcker hemma. Men hallå, det är just det, hon är ju ingen "vanlig" matbloggare utan dietist, receptmakare, kokboksförfattare, skriver broschyrer, artiklar till tidningar osv som frilansande matjournalist - som om att detta inte skulle vara lobbyarbete! Plz. Men visst, folkhälsolobbande är aldrig fel.

Att vi från ett kaffedrickande folk som på sin höjd slog till med en café au lait någon gång då och då, till att blir varmmjölkmedlitekaffesmakdrickande hade aldrig hänt utan att mjölkindustrin velat sälja mer mjölk. Nu kanske det inte finns en kaffedrickar dag, men alla andra matrelaterade dagar innebär ökad försäljning av ingredienser/råvaror/färdig produkt på ett eller annat sätt.
12 april var också lakritsens dag. Även om det nu var en lakritsälksande person som startat den finns det alltid ett intresse att öka uppmärksamheten kring produkten i ett led att ska få större marknadsandelar på alla möjliga sätt.

Kan tyckas är det bättre med linssoppa än kanelbullar men oansett handlar det om att vi ska köpa mer av den produkten vare sig det är mjöl/socker eller bönor/linser. För trots allt tjat om miljön och köttfia dagar äter vi mer kött än någonsin. Personligen så spelar det ingen större roll om mina pengar går till Kungsörnen eller Risenta. Det blir fel hur som helst.

Margaretha - Läste en text på Rättvismat.nu av politikern Jens Holm (f d EU-parlamentariker) där han nämner just den boken :) Det var nog hennes första och den har givits ut i nya upplagor.

För övrigt är Ratte en liten lyxpotatis. I alla fall för mig. Det finns det ganska lite av den här och bara i perioder. Liknar mandelpotatis och andra lite mindre avlånga sparrispotatisar av olika sort.

Related Posts with Thumbnails