torsdag 7 april 2011

Fisk är inte vegetarisk mat!


En gång i vintras var jag på en lunchrestaurang som serverade indisk buffé. Bra tänkte jag, indisk mat är ofta vegetarisk så det ska nog funka. Aloo gobi - gryta på främst potatis och blomkål, var det vegetariska alternativet. Såklart fanns ris, bröd och lite kallskurna grönsaker också. Inte särskilt välbalanserad meny för mig så jag frågade efter deras vegetariska alternativ från menyn.
- Ja, vi har pasta med spenat och ost och så har vi förstås fisken också.*

Det blev aloo gobi. Utan bröd. Med extra gurka/tomat/isbergssallat. Vad jag som vegetarian saknade under denna måltid var proteiner. Som vegetarian måste man lära sig mycket om näringsinnehållet i grönsakerna. Visserligen innehåller ris, pasta och bröd proteiner men de innehåller också en hel del kolhydrater. Baljväxter som t ex bönor, linser och ärter innehåller desto mer protein i förhållande till dess kolhydrater. Eftersom alla olika vegetariska proteinkällor också innehåller kolhydrater till skillnad från t ex fisk, måste i alla fall jag vara extra noga med att balansera maten så jag inte slutar dagen med att i stort sett bara ätit kolhydrater.

I en jämförelse mellan 100g kokta kikärter och 100g kokt kolja ser fördelningen ut som följer:

Kcal: 155/140
Protein: 9g/17
Fett: 3g/6g
Kolhydrater: 23g/5g

För att få samma mängd protein från kikärterna som från fisken krävs dubbel mängd och då blir resultatet såklart att kalorierna, fettet och kolhydratmängden också fördubblas. Mindre bra för balansen. Trots allt klarar jag nog av att få i mig det jag ska ändå. Som blodgivare blir i alla fall blodvärdet kollat då och då. En sköterska skojade en gång och sa att hon skulle se om jag ätit min blodpudding ordentligt. Hahah, det har jag definitivt inte gjort, sa jag och hon blev mycket överraskad av det goda blodvärdet, en vegetarian till trots!

Så, för att hitta balansen ser jag till att större delen av mitt matintag består av grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Och frukt såklart. Läste igår ett bra inlägg om just frukt. Jag vet inte hur många som sagt till mig: "men det är inte bra att äta för mycket frukt. Det är ju massa socker i. Man blir tjock av socker." Jag kan dyrt och heligt lova att den vikt jag lägger på mig beror på ett totalt obalanserat intag av ost, choklad, kanelbullar, ost, vin, smör, smörgåskex av diverse sorter, kakor och ost dårå. Men visst, jag är varken dietist, läkare, kostrådgivare, plastikkirurg, forskare eller på något sätt expert på matrelaterade sjukdomar så är det någon som vet någon som låt oss säga fått diabetes, fettopererat sig, förätit sig, dött av någon hjärtkärlsjukdom eller på något sätt fått problem med hälsan på grund av att personen i fråga ätit för mycket frukt och grönt? Snälla, snälla, i så fall hör gärna av dig och berätta. Skulle vara kul att se statistik på det också om hur vanligt det är.


Enough said. Med ledvärk, viktökning och koncentrationssvårigheter är det jag som säger hejdå till osten smöret och kexen.* Fisk är inte vegetarisk mat!
***

3 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Det där är så irriterande. Vegetarisk mat på vanliga restauranger är ofta komponerade med kolhydrater och inga proteiner. En dyr restaurang nära mig hade risotto som vegetarisk rätt - det är väl i och för sig helt ok. Men priset var ungefär det samma som rätterna med röding, lamm m fl. De rätterna har ju också risotto, potatis eller något annat till. Det borde vara självklart med något proteintillägg på den vegetariska tallriken. Just indiska restauranger borde ha något med linser i alla fall eftersom det är en vanlig ingrediens i indiska köket. Trist, trist....

em sa...

Ja, käre tid så ofta jag träffat icke vegetarianer som säger sig vara vegetarianer! För fisk, skaldjur och fågel kan man ju äta!!
Och så många gånger jag fått höra att det inte är konstigt att jag är sjuk, eftersom jag inte äter kött - ända till provsvaren kommer och visar på jättefina blodvärden!
De flesta läkare är urdåliga på näringslära.
Margaretha

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Priset ja! Det har jag också reagerat på. Nä, det är konstigt att de vegetariska rätterna inte verkar hänga med och komponeras näringsmässigt som kötträtterna.

Margaretha - Jag tänker ofta på dig och historien du berättade om de "vegetariska kycklingarna". Förstår inte vad föreställningen av att om man bara inte äter rött kött så är man vegetarian?

Näringslära borde vara ett kärnämne i skolan! Jag minns varken när, hur eller varför jag själv började intressera mig men blir ständigt förvånad över att så många inte verkar ha någon susning alls. I mitt fall är det inte heller ens jobbrelaterat utan något jag lärt mig på egen hand. Däremot inte sagt att jag är smal och sund och endast knaprar morötter (kämpar så kopiöst med vikten nu - vägrar gå på ngs särskild diet) men jag är ju inte dum och tror att jag lagt på mig av palsternackan, kikärterna och rödbetorna utan vet mycket väl att det är smöret, bullarna, kakorna och osten som gör det. Livssituationen gör det extra svårt att låta bli. Min enda tröst i tillvaron helt enkelt vilket leder till ökat missnöje (över min kropp) och så är spiralen igång igen...

Related Posts with Thumbnails