fredag 15 april 2011

Rödbetor och majrova i stekpannan


Kikärter och belugalinser har jag nästan alltid färdigkokta och portionsförpackade i frysen. Vid tillfälle blötlägger jag även kidneybönor eller borlottibönor och kokar för att antingen frysa i portionsvis eller laga större mängd mat. Mat som jag sedan fryser i portionsvis till matlådor att ta med. Tidigare åt jag ofta adzukibönor, pintobönor, sojabönor och svarta bönor. Däremot har jag aldrig lagat ärtsoppa på gula bönor eller kokat bruna bönor. När det gäller de större vita bönorna som t ex stora vita bönor köper jag dem färdiga på burk istället för att blötlägga och koka själv. Jag får liksom aldrig till dom ordentligt. Förkokar dem alltid och de blir mjöliga och torra. Det är även lätt hänt med kidneybönorna. Lite svårt att få tillräckligt mjuka utan att de kokar sönder. Hur som helst finns det alltid bönor och linser i någon form och förpackning här hos mig.

Och nu till dagens snabbmat. Som med all snabbmat kräver den sin prepp och i mitt fall har jag redan kokat rödbetorna och som sagt fanns de stora vita bönorna på burk. Jag lagar i stort sett dagligen enportionsmat men när jag ska koka t ex rödbetor så kokar jag såklart inte en eller två åt gången! Nä, fram med stora kastrullen och koka ett gäng på en och samma gång. Så har jag rödbetor, som trots allt håller några dagar i kylen, att laga lite som jag känner för de kommande dagarna.


Rödbetor och majrova i stekpannan
1 port

1-2 blad purjolök
1 vitlöksklyfta
1 majrova, grovt riven
1 rödbeta, kokt
1 dl stora vita bönor
olivolja
svartpeppar
flingsalt
dragon
1/2 dl havremjölk eller kokosmjölk


Oftast strimlar jag purjolök från båda sidorna. Nu råkade jag få tag på en ovanligt jordig en så jag skalade av två lager och strimlade istället. Fräs purjon lätt i olivolja. Riv över vitlöksklyftan. Skala och riv en majrova grovt och tillsätt tillsammans med den redan kokta rödbetan som du skurit i tärningar. Fräs en stund tills allt är varmt. Krydda efter smak. Tillsätt de stora vita bönorna och vätskan. Låt puttra bara en liten stund och servera direkt.


Smaklig spis!

***

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Linser och bönor är så användbara och viktiga som proteinkälla. Vissa bönor, som t ex kidney, blir snyggare i sallader om man köper färdiga i burk. De har en fastare konsistens. Perfekt snabbmat! Ha en bra helg!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - ah, det har du rätt i. Kidneybönor på burk till salladen ska jag ha i minnet till nästa gång. De blir ju lätt mosiga. Brukar använda belugalinser till kall sallad.

Matglad sa...

Det här såg gott ut! Rödbetor hör till de stora favoriterna hemma hos mig :)

Att ha kokta rödbetor i kylen att använda till diverse var en smart idé då de ibland tar emot att ställa sig och koka. Tack för tipset!

/Anna

Åsa sa...

Anna - det var så lite så! Brukar göra likadant med t ex blomkål eller vanlig vit- eller rödkål som ofta kommer i "större förpackning" än till en portion. Om jag inte vet att jag kommer äta upp det under veckan fryser jag in istället. Det tinar ju fort i en wok.

Related Posts with Thumbnails