torsdag 9 juni 2011

Årets första färskpotatis

Kokt färskpotatis med olivolja, hyvlad slanggurka, kapris och flingsalt

Jag älskar potatis. Jag tror faktiskt jag skulle kunna leva på bara potatis en lång tid om jag var tvungen. Såklart blir all mat både skadlig och tradig i det långa loppet men ändå. Potatis är gott. Jag har en bild i huvudet av ett gammalt foto på mig när jag bara var några år gammal. Jag sitter på det runda köksbordet, med benen utsträckta, och äter en kall potatis. Jorå, det sitter i än, förutom att jag väl inte sitter uppe på bordet längre men kokt, kall potatis är så gott, så gott.

Kokt, stekt, hel, riven, mosad, rostad, pressad men ja det finns ett litet men kanske inte så mycket friterad. I alla fall ingen mjuk och mjäkig. Jag hade nått tonåren innan jag ens kunde äta pommes frites. Men som den mesta mat är det skillnad på friterat och friterat. En period var jag helt fast i potatiskroketter. Färdiga och frusna. Alltid redo att värmas i ugnen. För att inte tala om alla goda såser också som jag med hjälp av gaffeln mosar potatisen med. Mmmmmen det är ett minne blott. Vet knappt när jag lagade sås som t ex vanlig brunsås eller den godaste bearnaisesåsen till mig själv.
Däremot har jag gjort palt, rårakor, potatisplättar, pyttipanna och mycket mer men faktiskt aldrig stuvad potatis. Stuvade makaroner och köttbullar var ju min älsklingsrätt över allt annat (förutom stekt fisk/stuvad spenat/kokt potatis och kokt höna/ris/currysås och stekt falukorv och mammas levergryta/ris och ja, det fanns en hel del favoriträtter att gilla av allt mamma lagade till middag) och det kan hända att jag ätit stuvad potatis någon gång - tillsammans med isterband - men själv har jag aldrig varit särskilt bra på det där med att stuva. Smakar alltid för mycket mjöl. Trots allt, att som potatisälskare inte ens gjort egen dillstuvad potatis är inget annat än pinsamt.


Som att det treåriga kampanjprojektet inte redan fått mycket pengar från EU och Lantbrukarnas riksförbund så får Merpotatis.nu en liten knuff från mig också. Bara för att det är så himla gott med potatis. Svensk Potatis har såklart ett finger med i kampanjen och i vintras vann självaste Rasmus som driver den veganska matbloggen Vegologi, med sitt recept som blev november månads potatisrecept. Och självklart, för alla potatisälskare, ni har väl inte missat vad Lisa på Taffel skriver om potatis.


Mer potatis åt folket!

***6 kommentarer:

em sa...

Man får i alla fall inte skörbjugg om man äter potatis. Det var ju en snubbe som levde på bara potatis i närmare ett år - han lär ha klarat sig utmärkt utan några som helst bristsjukdomar.

Jag tycker inte illa om potatis, men jag kan gott leva utan - och gör det långa perioder.
Stuvad potatis tyckte jag om som barn, och någonstans har jag ett bra recept som jag kan skicka dig när jag hittar det.
Margaretha
som gillade rå potatis
som barn - men aldrig
gillat potatismos, gillar
förresten ingen tuggad mat

Nässelblom och choklad sa...

Potatisen har fått oförtjänt dåligt rykte i GI-tiderna. Ändå tror jag att många äter potatis. Jag gillar också potatis. Inte varje dag men ändå rätt ofta och precis som du skriver - variationen är stor. Färskpotatisen som börjat komma nu är supergod att bara koka precis som den är, mums...

Cecilia sa...

jag älskar också potatis, i alla former. Helst (hemgjort) mos eller som just nu färsk. MMMMMMM!

Åsa sa...

Margaretha - nä, skörbjugg är väl inget man vill dra på sig i onödan. Och inte heller att tvingas leva på en enda råvara.
Jag äter väldigt lite potatis i förhållande till hur mycket jag gillar potatis. Mest för att jag inte gillar att frysa in och värma upp potatis. Pasta fungerar mycket bättre till lunchlådor.

Nässelblom och choklad - jag håller med! Jag vet en del också som fullkomligt avskyr pasta i alla former och hellre äter potatis.
Potatis är absolut inte något jag "alltid har hemma" till skillnad från just pasta. Det blir lite i perioder. Och som det mesta är det väl godare i lagom mängd. Blir det för mycket av något tröttnar man. Bäst att variera sig och balansera kosten hela tiden :)

Cecilia - oh, nu när du nämner det - mos som är så gott är jag ganska dålig på att laga. Tror det hände när jag slutade med mjölkprodukter. Då började jag blanda potatisen med t ex blomkål eller någon rotsak för att få en tunnare variant då vanligt potatismos med sojamjölk inte riktigt föll mig i smaken. Men nu såklart är det bara färskpotatis för hela slanten :)

SteffMan sa...

Riktigt färsk nypotatis är underbart gott. När jag handlar potatis vill jag helt ha dom små. Jo jag fuskar också, det är potatisskalaren "inger" som skalar... Om det nu behövs förståss.....

Åsa sa...

SteffMan - Visst är det. Men fuskar? Jag skalar aldrig potatis. Tvättar såklart ordentligt men nä, det är ju där den bästa näringen sitter. Så blir det nästan lite knaprigt när man t ex rostar potatisen i ugnen.
Den där hushållsnära tjänsten "inger" tycker jag du kan skrota med detsamma.

Related Posts with Thumbnails