tisdag 21 juni 2011

Grön mat med färsk dragon


Idag rök de sista grönsakerna i kylen. Pak choi och en bit zucchini. Tillsammans med lök, 1/2 burk stora vita bönor, soja och lite hoisinsås var saken biff. Eller ja, det kanske inte passar så bra på min vegetariska blogg men visst fungerar det i alla fall här som ett idiomatiskt uttryck.
Det enda i grönsaksväg som nu finns kvar i kylen är några inlagda rödbetor, en halv liten burk kapris och inlagd ingefära.
Det är inte klokt så mycket mat man kan laga till trots känslan av att alla skåp är tomma. Det enda kruxet är att det lätt blir lite enformigt. Som att det efter att jag i helgen kokade matvete och belugalinser, så blir de huvudingredienserna i maten ett par dagar framöver. Idag gav jag mig på sista knippen bovetenudlar, en knippe på 100 g i torr vikt räcker till tre portioner, så nu finns även bovetenudlar att äta några dagar framöver. Har dessutom mer okokt matvete samt 2-3 portioner fullkornspasta kvar i skafferiet. Och såklart risottoriset.


Dragonkryddad pak choi, zucchini och stora vita bönor
2 port

200 g zucchini
2 st pak choi-knippen
1 bananschalottenlök
neutral olja
salt
svartpeppar
dragon, färsk (egenodlad)
1-2 msk soja
1/2-1 tsk hoisinsås
bovetenudlar

Strimla löken fint. Skär zucchini och den väl sköljda pak choien i breda strimlor. Stek i olja till zucchinin börjar bli lite mjuk. Salta och peppra. Rör ihop hoisinsåsen med lite soja innan den tillsätts med övriga ingredienser i stekpannan. Blanda i de stora vita bönorna. Mina råkade vara kylskåpskalla så stekpannan fick stå kvar på plattan några extra minuter på låg värme. Servera med kokta bovetenudlar.Smaklig spis!***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails