tisdag 7 juni 2011

Gnugga matgeniknölarna för säsongens sista söndagschans

Göteborgs-Posten är tyvärr ingen rolig läsning på nätet (och kanske inte i pappersformat heller för den delen) men det finns faktiskt en lite mer roligt i själva tidningen. Som lördagsbilagan Två dagar och så helgernas alla kryss och kluriga saker att bry sin hjärna med. Jag var länge övertygad om att korsord var för svårt för mig, förutom de små barnkryssen på sista sidan, och jag minns inte riktigt när jag började försöka mig på de lite större varianterna. Förmodligen en loj och solig sommardag på Saltholmens varma klippor. Träning ger färdighet och nu brukar jag klara ett par av G-P's helgkryss. Dock är kan det svänga förvånansvärt mycket då jag ena helgen löser deras tvådagarskryss (det första på lördagen och det andra på söndagen) för att nästkommande helg inte ens klara hälften. En annan kul grej är Söndagschansen. Jag suger verkligen där men ibland gnistrar det till där uppe och jag får ihop det. Tyvärr finns inte Söndagschansen på nätet men den tävlingen som var nu i helgen var så rolig att jag bara måste dela med mig.


Så här, ta chansen och var med och tävla ni också!

Första bokstaven i svaren, som kan bestå av flera ord, bildar i sin tur ett ord för något som väl ingen önskar sig i sommar.


1. Truls på Stormån
En doft och smak av koncentrerad sommar tycker somliga att de här godsakerna bjuder på. Carl von Linné slevade i sig fyra skålar om dagen av dem, för att det påstods att de lindrade värk i fötterna.

2. Hubbe Olat
har sitt ursprung i sydligare länder men rätten, smaksatt med exempelvis persilja, mynta och citron, är som gjord för de varma dagar som många av os hoppas att sommaren ska bestå av.

3. Roosa P Gäsp
Med rätt sällskap kan även det som växer i trädgårdens mest glömda hörn bli en kulinarisk läckerhet. Mat- och trädgårdsfantasten Hannu Sarenström kryddar sin variant med mejram, timjan, muskot och lite purjolöksplast.

4. Barba Potter Mork
Surt och sött möts i den här rätten som kan väcka minnen om ljumma sommarlovskvällar till liv. Kall mjölk hör till. Med små kakor blir anrättningen en god efterrätt.

5. Miss Tjalle
Kanel, socker, nejlika, kryddpeppar och sandelträ ger den här populära rätten dess alldeles speciella smak. Namnet kommer från ett tättbefolkat land där havet och sjöfarten alltid haft stor betydelse.

6. Elvis Bärgén
"Sommaren är kort - det mesta regnar bort", som Tomas Ledin sjunger. Men om man lägger den på burk kan den vara längre och - som just den här produkten - förgylla höstens och vinterns middagar.

7. Flora Bibér
Ränderna går aldrig ur och det gäller i hög grad för det som den här rätten tillagas av. Panera och stek i smör på klassiskt vis, säger en del. Rök eller grilla, säger andra.

8. Kära Mack
Vissa personer har turen att få skjuts genom livet på en sån som vi söker. Andra får nöja sig med att stilla hungern med densamma. Förhoppningsvis tycker de också att livet är rätt gott, i alla fall just då.

9. Alladin Sazz
Ät, njut och dröm dig till Rivieran med hjälp av fisk på burk, ägg, grönsaker, oliver och lite annat, om du ä besviken på den svenska sommaren.

10. Lasse Algbrist
lär dyka upp i många skålar på matborden i sommar. Namnet har att göra med hur den här krispiga saken transporterades i 1920-talets tågvagnar.

11. Daffy Skåning
kom Harry hem med i Evert Taubes visa om livet på en ö i Bohuslän. Hoppas att det som han bar hem hamnade i stekpannan på direkten. Om han hade haft tillgång till grill på den tiden hade det gått lika bra.

12. Kroll R Vig
är en sommarfavorit vars popularitet bara ökat sedan debuten på 1950-talet. Utöver den huvudsakliga ingrediensen består den av vatten potatismjöl och diverse annat. Senap, ketchup och stekt lök får smaken att lyfta.

13. Rövaranda o Ko
Den viktigaste varan i den här anrättningen har fler namn. Ett av dem för tankarna till krokodilens skinn. Det som döljer sig därunder kan blandas med crème fraiche, lime och svartpeppar och förslagsvis ätas till grilla.

14. Tulla Arieto
Har du gröna fingrar, och tur med värmen och väta i sommar, kan du själv producera mycket av det som behövs till den här anrättningen, som passar bra att konservera på gammaldags vis i glasburkar.


Skynda, skynda! Svaren ska vara inne senast kl 9:00 imorgon torsdag (9/6) till G-P. Maila lösningarna och det nya ordet som bildats av första bokstaven i respektive 14 rätta svaren till

söndagschansen[at]gp.se

Ja just det, vad vinner man då? Fem stycken vinnare belönas med varsitt presentkort på 500 kr. Hundra vinnare får trisslotter.

Lycka till!!!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails