fredag 17 juni 2011

Det svarta guldet och en grönsaksmiddag i all hast

Mitt svarta guld - belugalinser

Igår var jag utan varmvatten och diskade inte på hela dagen. Funderade ett tag på att koka upp vatten och blanda med det kalla kranvattnet men nä, det fick vara. Det är sällan tomt i diskhon ändå. Fast jag tycker det är så urbota tråkigt att mötas av gammal disk på morgonen och det första jag måste göra är att diska kaffepressen om jag ska få något kaffe i mig. Och det behöver jag såklart! Men men, värre saker har jag varit med om.
Idag har jag myst inomhus mest hela dagen. Regnet stod som spön i backen hela natten och morgonen så jag tog allt med ro idag och i sinom tid blev även disken diskad. Veckan har varit som en berg-och-dal-bana och idag tillät jag mig att släppa allt och bara vara.

Bloggen här kanske inte är något lysande exempel men jag gillar trots allt att variera mig i köket och vill gärna ha tre, fyra olika fullkornspastasorter hemma samt olika bönor, matvete, risottoris, rött ris och så vidare. Vill gärna ha burkar, flaskor och tuber (vet att just de där varorna har ett speciellt namn som jag bara inte kan komma på nu) med diverse tillbehör, smaksättningar och vad det nu kan vara. Men det duger inte med en hårt ansträngd ekonomi så nu håller jag på att äta upp vad som finns i frys och skafferi. Kan inte handla nytt. Varenda krona får bara gå till frukt och färska grönsaker. Idag hade jag således ett litet storkok av både matvete och belugalinser. Så nu finns en burk med 4 port matvete i kylen och 5 portioner belugalinser håller i skrivandets stund på att stelna till i frysen.

Trots att middagen sedan blev ett hastverk gör inget för under sena eftermiddagen började spricka upp och nu på kvällen lyser faktiskt solen. Fortfarande i ett skönt och rofyllt humör lyssnade jag på premiären av Köksradion på P2 tidigare ikväll och blev förälskad redan under de första minuterna. Förutom Lisa's recept finns alla härliga musiklistor att hitta här. Som om inte det var nog fortsatte sedan P2 sända Stockholm Jazz Fest 2011 live hela kvällen. Härligt!
Jag som vidtagit lite lätt disciplinära rutiner vad gäller mitt kaloriintag avstod dock från ett annars så lockande glas vin. För er andra skulle jag klicka mig in här och kolla Köksradions vinlista till maten de lagade. Det var helt enkelt ett underbart program med helhetsperspektiv maten och alla ingredienser som bör ingå för den goda måltiden - musik, mat och vin :)
Grönsaksmiddag i all hast
1 port

1 röd paprika, KRAV
2 dl edamamebönor
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja, KRAV
3 msk kokta belugalinser, KRAV
flingsalt
svartpeppar, KRAV
dragon, färsk hackad (egenodlad)
koriander, färsk hackad, KRAV
ev 1/2 dl havregrädde

Strimla eller hacka löken fint. Strimla paprikan ganska tunt. Stek på medelvärme. Gärna några minuter längre på svag värme än för fort i het panna. Paprikan ska bli mer mjuk än snabbt stekt och riskera att bränna vid. Finhacka någon tsk färsk dragon och koriander. Koka under tiden upp lite vatten och sjud edamamebönorna en kort stund. Låt rinna av i durkslag tills paprikan är klar. Blanda då i bönorna tillsammans med parikan, löken och vänd även i belugalinserna. Krydda. Låt fräsa ihop en kort tid och tillsätt ev havregrädde den sista minuten.
Servera ev med kokt matvete eller en brödskiva.


Smaklig spis!


***

1 kommentar:

em sa...

Stapelvaror?

Här har jag aldrig hittat belugalinser - skiljer de sig i smak från andra linser?

Med ovanligt mycket stora utgifter på sistone, har min även i vanliga fall dåliga ekonomi, belastats extra hårt, så här lever vi också på vad som finns i skåpen. Det är inte första gången, och varje gång det sker häpnar jag över hur bra man klarar sig på ytterst lite.
Fast jag är förstås inte lika road av mat som du är...
Margaretha

Related Posts with Thumbnails