lördag 30 juli 2011

Perspektiv



"När folk blir rädda försvinner solidariteten"*

Här har jag gått helt upp i fet majonnäs när svälten breder ut sig i världen. Jag behöver definitivt inte återinföra majonnäs i mitt liv. Snarare tvärtom.
Jag tröstar mig med fett och sötsaker liksom andra dricker alkohol, röker på eller vilken destruktiv handling det nu kan vara, när jag inte mår bra. Trots att jag är så medveten om det är det så fruktansvärt svårt att låta bli. Det finns något så uppgivande i det. Som att inget spelar någon roll längre. Någonstans långt där inne vet jag att det finns någon mening. Det har bara blivit så förtvivlat svårt att finna den.
Och inte slutar människor hungra för att jag slutar äta. Inte blir det fred på jorden för att jag låter bli att kriga. Vet ni förresten att 90 % av alla dödsoffer i krig är civila. Hälften av dem är barn. Det kan jämföras med t ex andra världskriget då siffran för civila dödsoffer var 65 %.
I klartext betyder detta att det idag dör fler barn i krig än vad det gör soldater.


"Om man är väldigt stark måste man vara väldigt snäll"

Det finns ingen rättvisa på något sätt. Eller gör det? Förra veckan lyssnade jag på Fredrik Gertten, ni vet han som gjorde filmen om bananer, gift och sjuka bananodlare, som var sommarvärd i Sommar i P1. Rubriken för hans program lyder som följer:
Imorgon brakar helvetet löst.
Inte kunde vi då ana till vilka rubriker och efterföljande tid Norge skulle gå till mötes det kommande dygnet.
I samband med filmpremiären av BANANAS* blev Fredrik Gertten själv stämd av bananjätten Dole. En historia inte helt olik den om David och Goliat. Fredrik är alltså en journalist och dokumentärfilmare som rest jorden runt och träffat många många människor och dess livsöden. Han sa så många bra saker och jag blev än en gång påmind om varför jag valt den väg jag själv vandrar.



"Fega bekväma människor finns i alla länder. En del talar svenska"

Vad var det egentligen som fick mig söka mig till samhälls- och rättvisefrågor. Jag var ju satt att läsa tyska och jobba på kontor, trots att jag då när det begav sig ville bli frisör. Skulle kunna blivit en rekorderlig ekonom då jag spenderade min gymnasietid till det. Men av outgrundlig anledning började jag arbeta inom äldreomsorgen när jag var klar gymnasieekonom. Det är inte utan att jag idag sitter här och funderar på hur det kunde bli så fel. Men jag hatar orättvisor.

Kanske är det så att vara utsatt och utanför redan som liten sätter spår. Får en att fundera. Olika är våra sätt att hantera det. Olika är våra vägar att vandra i livet. Mitt liv är fyllt av oändlig sorg över och saknad av genuin kärlek och omtanke. Det är kantat av ilska mot dem som slagit, mobbat och stött ut mig. Säkert bär vi alla på mer eller mindre tråkiga erfarenheter. Några mer, andra mindre. Några är drabbade av enstaka händelser och andra av långvariga svårigheter.
Saken är ändå den att det finns få saker i världen som provocerar mig så mycket som, liksom Fredrik Gertten säger, det fega, oärliga och orättvisa. Av egoister som bara sätter sitt eget först, som glömmer att de också är en del av en större gemenskap.
Jag upprörs också över människors frossande i nyheter om diverse naturkatastrofer (som de en månad senare redan glömt) och plötsliga händelser och som sen inte ens lyfter på ögonbrynet för människohandel (världens 3:e största organiserade brottslighet efter narkotika och vapen), barnsoldater, hunger, barnadödlighet, hedersmod, korruption, barnarbete och så oändligt många fler oegentligheter och strukturella orättvisor världen över som gynnar de redan rika. Ett strukturellt utnyttjande och marginaliserande av stora delar av befolkningen, som faktiskt går att göra någonting åt.

"segern var så jävla funfuckingtastic"

Ja, Fredrik Gertten vann över Dole som tillbakavisades på alla punkter. Som om detta inte var nog lyssnade jag, som ofta, på Ring P1 idag (28/7) och Täppas fick verkligen slita. Själv skriver han i sin blogg om sommarsorgen och faktiskt om dagens program:
"Religiösa fundamentalister lever i den här världen men har sin lojalitet någon annanstans. Massmördaren i Norge lydde sin egen Gud och hade inga känslor för dem han avrättade. En man i dagens program menade att de riktigt konservativa i USA , t.ex. Tea Party-rörelsen, struntar i, eller t.o.m. gläds åt, om ekonomin faller samman. Det påskyndar Guds Rikes ankomst och de som är bundis med den Guden klarar sitt eget skinn."
Va? Skulle ni vilja sitta som programledare med sådana talare? För alla som gnäller på Täppas - kom ihåg att han faktisk följer sin arbetsgivares avtal att som programledare "aktivt arbeta MOT diskriminering och vara FÖR jämställdhet." All heder åt Täppas som vågar säga ifrån!


"Everything is ever changing - and this too is no exception"
anonym

Jag avslutar detta viktiga inlägg med en hemlis. Trots att det just nu behövs pengar till mat och medicin, så är det långt ifrån genom bara ekonomiska tillgångar som det går att på sikt förändra och förbättra för utsatta människor i vår värld.
Det är faktiskt våra attityder och fördomar, den ständiga exkluderingen och utnyttjande av människor och natur, det är egoism och tron på den osynliga handen som är det avgörande faktum att miljontals människor världen över lider, svälter, torteras och dör i tysthet.
Om vi med ena handen ger pengar och med den andra fortsätter att bidra till upprätthållandet av utnyttjandet av människor, håller avståndet till oliktänkande och marginaliserar grupper, till och med hela stater, så kommer ingen förändring att ske. Oavsett hur mycket pengar vi ger.

Jag kan inte rädda världen. Inte ensam. Det måste vi göra tillsammans. Visa civilkurage. Säga ifrån när någon beter sig illa eller är elak. Låta bli att skratta åt det där sexistiska skämtet kollegan drog på förmiddagsfikan. Läs en bok du inte tänkt och få nya perspektiv på världen. Ta dig en ordentlig funderare på vilken del du själv har i upprätthållandet av andras utsatthet. Sannolikheten att du kan förändra det förhållandet är stor.



***
Läs mer om:

Child Trafficking - varav nära 80% handlar om sexuellt utnyttjande
Child soldiers
Barnsoldater
Ishmael Bea - A Long Way Go
"Land grabbing"
UNICEF:s faktasida om hur barn påverkas av krig, arbete, diskriminering, hemlöshet och mycket, mycket mer. Klicka er fram längst menyn till vänster på den sidan för bra och tydlig information.
Unicef ger dessuom ut den årlig sammanställningen The State of the World's Children. Lite avancerad men mycket intressant fakta om läget för barnen i världen. Rädda Barnen ger i sin tur varje år ut den liknande rapporten The State of the World's Mothers. Båda är mycket faktaspäckade och fulla av siffror för den som gillar det.

Och så kan jag inte sluta tjata om Vikten av rent vatten för vår överlevnad!

Ja, var inte detta sommarläsning nog för er alla så hör av er. Jag har många fler tips att ge. Det finns en hel uppsjö av böcker, rapporter, filmer och organisationer världen över att förkovra sig genom. Det globala kasinot (K. Hermele) Business as unusual (A. Roddick), Att skydda eller skövla? och Krig om vattnet (V. Shiva), En liten bok om ondska, A. Heberlein, Såld (O. Kalemi) Bomull (G. Ander), filmerna BANANAS*, Tapped och The Corporation (finns t o m att se på Youtube!).
Så till syvende och sist, matbloggen till trots, så uppmanar jag er att se Food Inc. I början av 2010 skrev jag om filmen men hade själv inte ännu sett den. Nu har jag. Två gånger.



* Citaten till höger i kursiv stil är från Fredrik Gertten och hans sommarprat i radion.

1 kommentar:

Johanna på UNICEF sa...

Tack för din länk och för att du lagt upp vår banner, det betyder mycket!

Related Posts with Thumbnails