torsdag 18 augusti 2011

Kålrabbi - var har du varit hela mitt liv?


Jag har verkligen oflyt nu med det mesta omkring mig. Mobilen som gick sönder i början av april har jag fortfarande inte återsett. Reparatören Roberts Service på Plantagegatan i Göteborg gjorde sönder den under lagningen jag först lämnat in den för och de har inte behagat laga den sedan dess, den 8 juni! TV:n sjunger på sista versen, cd-spelaren som jag nyss lyckas väcka till liv igen, bestämde sig plötsligt att åter dö, kläderna ska vi inte tala om förutom att det är många hål som behöver lagas. Men, allt detta är ju bara materiella saker. Mat har jag så att jag klarar mig och det äter jag. Oftast med god aptit.

Denna stora kålrabbi ryckte jag upp under besöket på Bärby självplock förra veckan men visste inte riktigt vad jag skulle göra med den. Jag har faktiskt aldrig tillagat kålrabbi tidigare. Inte vad jag kan minnas i alla fall. Så, som vanligt när jag inte vet vad jag ska göra med en för mig ny ingrediens går jag igenom mina kokböcker för inspiration, idéer och tillagningssätt. Hittade bland annat ett på rå sallad med hyvlad och strimlad kålrabbi och vitkål. men trots alla vegetariska kokböcker så hittade jag inte mycket med kålrabbi. Dags att googla lite då och vad ploppar upp om inte bästa Lilla Matderiven, med det här receptet. Helt i min smak och det är viss fler än jag som bedyrar de små svarta belugalinsernas storhet. Jag bestämde mig hur som helst att fräsa några strimlor tillsammans med lök och broccoliblad. Men alltså, den var så galet god att jag åt upp, definitivt med god aptit, halva råa kålrabbin innan löken ens hunnit bli mjuk! Och sen när allt var klart så var jag alldeles för ivrig att smaka och glömde helt och hållet bort kameran. Men i stora drag kan jag säga att jag fräste rödlök, purjolök, kålrabbi och broccoliblad i olja. Kryddade med salt, peppar, mesquite och bockhornsklöver. Nästa gång ska jag riva/hyvla den rå i en sallad.

Obs! Ej mobilen som ska testköras utan är f n räddaren i nöden

Och på tal om mobiler så har jag, på grund av min situation, gjort något jag aldrig annars skulle göra. Har ingen aning om hur detta kommer sluta men förhoppningsvis kommer Nokia välja mig att bli en av deras testpiloter för nya Nokia N9. Kan och vill ni hjälpa mig så kolla här , skriv en motivering under bilden om varför just jag ska få bli testpilot (kopplat till facebook)
Och vet ni, de belönar den allra bästa testpiloten med en resa för två till London! Så vill ni bli mitt resesällskap så är det bara att motivera på ;)


Om inte annat skulle det vara intressant att läsa vad ni själva har för erfarenhet av kålrabbi. Gillar, gillar inte? Hur tillagar ni den bäst? Jag kommer definitivt köpa mer kålrabbi!


***
9 kommentarer:

görel sa...

Två dagar i rad har min lunch bestått av grovt strimlad spetskål + skivad kålrabbi i en olivoljad ugnsform, kryddat och toppat med chevre och mozzarella och gratinerat tills osten blir knaprig. Idag lade jag till en skivad tomat och några svarta oliver också. Så gott att jag skulle kunna äta det varje idag i veckor.

Kålrabbin är god kokt också, men det är nästan synd eftersom den är så otroligt krispig i rå form. Om man gratinerar i stark värme hinner den inte bli så tillagad.

görel sa...

Men det är ju för jäkligt med mobilen, har du pratat med Konsumentrådgivningen?

Plommonet sa...

Vad lustigt, jag åt kålrabbi för första gången i tisdags och dessutom efter det receptet som du länkade till. :) Jag blev rätt kär i kålrabbi också - krispig och mild och så den där ljuvligt ljusgröna färgen... det kan nog bli en kärlekshistoria där!

Jag fick tag i en särdeles tråkig och smaklös apelsin, men annars rekommenderar jag verkligen receptet! Jag ska pröva det igen om nån dag - linserna har fått ligga i kylen i dressingen och gotta till sig några dagar nu. :)

Fröken Dill sa...

Väldigt konstigt, vilket sammanträffande! Jag tror aldrig att jag har ätit kålrabbi tidigare, men igår fastnade jag för en ljuvilg lila skönhet på Bosse Rappnes självplock. Tänkte fritera några skivor av den som chips, men annars lät din idé bra!
Hälsar fröken Dill

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag älskar alla sorters kål, tänk vilken missförstådd gröda det är! Det låter jättegott att äta kålrabbin fräst med lök och broccoliblad, jag brukar mest äta den rå (vilket i och för sig inte är fel det heller - precis som du skriver) =)

Åsa sa...

görel - ah, det låter väldans gott. Hoppar osten nu förstås. Men ugnsbakad kål och kålrabbi är definitivt något jag ska testa.
Och ja, konsumentGöteborg och jag har haft otaliga samtal. Det var dem som tipsade mig om kronofogden och jag rådfrågade - igen - med kronofogden om det var rimligt att göra en anmälan (betalningsföreläggande/handräckning) men de vägrar skriva under delgivningen så kronofogden kan inget göra. Än. Oerhört förvånande att de inte lagade mobilen illa kvick så jag kunde dra tillbaka anmälan. Detta kommer bara kosta reparationsfirman ännu mer pengar. Om jag får tillbaka den trasig kommer jag med hjälp av kronofogden kräva att de ska betala reparationen hos annan firma.

Plommonet - Ja, Ann-Louise är en hejare på god mat! Apelsiner är ju inte riktigt i sitt esse nu så jag väntar nog till senare i höst/vinter vad gäller just apelsin men kålrabbin lär jag äta snart igen.

Fröken Dill - åh, finns det lila också? Hur ser de ut inuti? lila eller är det bara skalet? Och så kul att ni också har självplock att tillgå :) Är det förresten inte Bosse R som sköter handelsträdgården vid Ulriksdals slott? Har bästa kokboken därifrån (Vegetariskt)

Alexandra - kärlek på en tallrik - Alltså, jag blev så glatt överraskad så jag kommer absolut äta den rå igen. Annars är det nästan bara morötter jag knaprar på i rå form. Äter ibland råa rödbetor (riven tillsammans med t ex rivet äpple, salt, olja, citronsaft och krydda för dagen) också och trots att vanlig kål också funkar rå gillar jag bättre att steka/koka den.
Kålrabbin är definitivt här för att stanna :)

matmorsan sa...

Jag har mest ätit kålrabbi rå i småbitar (ända sedan jag var barn). Den brukar aldrig bli tillräckligt långvarig hemma för att hinna bli tillredd. Synd att den brukar vara lite dyr per kilo.
Men ett sätt att tillreda den är att skiva i tjocka skivor och koka lite (har glömt hur länge den behöver, men den ska inte vara för mjuk) och sedan dubelpanera och steka. Servera med hemgjord remouladsås. Fast denna rätt är ännu godare med rotcelleri, förstås. Så jag fortsätter att äta kålrabbin mest rå, tror jag. :-)

Åsa sa...

matmorsan - ja, den är vansinnigt god rå. Tror också rotselleri alt kålrot blir godare att ugnsbaka i bitar. Och den kålrabbin jag fick med mig från Bärby var definitivt den billigaste kålrabbin - och stor jämfört med de flesta som man hittar i butikerna.
Det kommer absolut bli mer kålrabbi i mitt kök framöver.

johanna grahn sa...

hej har vart med om samma sak med robertservice nyss, kontakade polisen och dom tyckte vi skulle skaffa mer bevis så vi får ersättning o dom polisanmälan på sig, har inspelat när hon säger samma sak som till mig till en annan kund. dvs dom lurar en antagligen bara på pengar och det är inte okej vi förlorar både pengar o tid och dom begår ett brott! du får gärna höra av dig till mig så kan vi försöka lösa detta med konsument/polis så vi bla får ersättning och dom åker fast för de brott dom antagligen som är rätt tydligt dom begår! Mvh Johanna ! Johannagrahn@live.se 0739626380

Related Posts with Thumbnails